Region Örebro

Här ökade diagnoserna med över 600 procent

Av: 

TT-Aftonbladet

Antal personer med diagnosen, 20 år eller äldre.
Antal personer med diagnosen, 20 år eller äldre.

NYHETER

Antalet vuxna patienter med diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning har ökat kraftigt.

I en av landets regioner har antalet fall ökat med över 600 procent sedan 2008.

Socialstyrelsens statistik från 2008 visar att 1 133 vuxna då fick diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning. 2020 hade den siffran ökat till 3 114 personer. Omräknat till andelen vuxna av befolkningen innebär detta en ökning med 143 procent, vilket Psykologtidningen rapporterat om.

Även om Socialstyrelsen påpekar att det finns brister i det äldre statistiska underlaget och att jämförelser över år ska göras med försiktighet, är detta en ökning som uppmärksammats även på Socialstyrelsen. Men någon förklaring till ökningen finns ännu inte.

– Uppenbarligen har det skett en ökning. Det är angeläget att titta mer på det här, säger Peter Salmi som är utredare inom psykiatri på Socialstyrelsen.

Statistiken baseras på antalet vuxna som är 20 år eller äldre och är föremål för sluten eller öppen vård.

Regionala skillnader

– Vi kan också se att det finns stora regionala skillnader i andelen diagnoser, säger Peter Salmi.

Region Örebro län sticker ut med en ökning på hela 617 procent sedan 2008. Ökningen kan ha flera förklaringar.

– I vissa regioner sker ökningen i samband med uppdateringen av diagnosmanualen. Innan uppdateringen innebar en intelligenskvot under 70 att man automatiskt klassades som att man hade en lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Med uppdateringen släppte man lite fokus på den här siffran och lade i stället mer fokus på hur man fungerar i vardagen, säger Peter Salmi.

Enligt honom innebär det att man numera kan ha en intelligenskvot över 70 och ändå få diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning. Han tillägger att det också är möjligt att det finns en koppling mellan ökningen och att personer med diagnosen kan beviljas LSS-insatser.

Ökat under senare år

Uppdateringen av manualen gjordes 2013 och en jämförelse av diagnosstatistiken av vuxna med lindrig intellektuell funktionsnedsättning från 2013 till 2020 visar att det under de åren skett en ökning med 37 procent.

Enligt Salmi har utredningar för adhd och autism ökat under senare år och i de undersökningarna ingår också ett begåvningstest, vilket kan ha ökat på antalet diagnoser.

– - Och det kan ju vara lite som med adhd och autism, även om det skett en kraftig ökning i statistiken de senaste åren så betyder det ju inte att det ökat i befolkningen.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Region Örebro

LÄS VIDARE

Fem av sex har en diagnos – så fixar de familjelivet

ÄMNEN I ARTIKELN

Region Örebro

Socialstyrelsen

Funktionsnedsättning