Prins Charles öppnade parlamentet

Av:  Martin Yngve/TT

Storbritanniens prins Charles har öppnat det brittiska parlamentet för ett nytt år. Det var första gången på nära 60 år det högtidliga talet inte lästes av drottning Elizabeth.

Det var pompa, ståt, högtidliga tal och ”God save the Queen” när det brittiska parlamentet firade sin årliga statsöppning för det nya parlamentariska året.

Regeringen lade fram sin långsiktiga plan, och oppositionen klagade på för lite satsningar här och för mycket där.

Som vanligt alltså, men ändå väldigt annorlunda. För första gången sedan 1963 lästes regeringens plan upp av någon annan än drottning Elizabeth.

I stället satt hennes tronarvinge prins Charles i parlamentets överhus och läste upp det av regeringen skrivna talet – den formellt viktigaste uppgiften han hittills har skött åt sin och landets monark.

Han satt flankerad av sin hustru Camilla, hertiginnan av Cornwall, och sin son prins William.

Men prins Charles satt inte på sin mors tron, utan en något mindre tron som normalt används för monarkens gemål, med en tom plats bredvid sig, och bar heller inte den mantel monarken traditionsenligt bär vid parlamentets öppnande.

Och det nio minuter långa talets innehåll?

Bland mycket annat kommer regeringen att lägga fram en rad lagar för att lättare kunna ersätta de EU-lagar britterna ännu lever under. Däremot presenterades inga åtgärder för att hjälpa hushållen som kämpar med kraftigt höjda priser.

Regeringen kom heller inte med nya förslag på att ensidigt ändra det Nordirlandsprotokoll som förhandlades fram i brexitsamtalen med EU, vilket det ryktats om.

Publisert: