Hovrätten ändrar livstidsdom för mord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Göta hovrätt ändrar straffet från livstid till 17 års fängelse för den 25-årige man som mördade sin 22-åriga hustru på ett asylboende i Mariannelund i somras.

Foto: Micael Rundberg/Vimmerby tidning

Hovrätten har i domen tagit hänsyn till att mannen efter gärningen frivilligt angett sig hos polisen. Därför anser man att fängelsestraffet ska vara tidsbestämt.

Påföljden för mord är vanligen 14 år om det inte finns några förmildrande omständigheter, skriver hovrätten. Men rättens samlade bedömning av omständigheterna kring mordet är att straffvärdet klart överstiger ”normalstraffet”. Särskilt försvårande är enligt hovrätten att parets treåriga dotter kunnat se när hennes mamma ströps till döds.

”Det har varit fråga om ett litet barn i en utsatt ålder som stått i totalt beroende till sina båda föräldrar. Gärningsmannens agerande har varit mycket hänsynslöst och det är klart att gärningen skadat tryggheten och tilliten hos barnet i förhållande till hennes allra närmsta”, anser rätten.

Mannen har hävdat att flickan sov och inte såg gärningen. Men enligt hovrätten talar flera omständigheter ”med styrka” för att flickan vaknat under det tumult och oljud som måste ha uppstått när mamman gjorde motstånd.

Enligt domen ströp mannen sin hustru med bara händerna. Flera timmar senare knöt han också en scarf hårt runt kvinnans hals. Mannen kommer också att utvisas efter avtjänat straff.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN