Flyktingkatastrofen

EU-ledare: Dörrarna är inte öppna

Av: 

TT

Foto: ARIS MESSINIS / AFP

NYHETER

Dörren till Europa är inte öppen, hälsas bistert från Malta där EU:s stats- och regeringschefer samlas för att stävja flödet av flyktingar och migranter över Medelhavet.

Samtidigt väntar en rejäl diskussion om Donald Trumps tillträde i USA.

– Vi har så många människor som dör på Medelhavet. Vi har fullständigt skrupelfria människosmugglare som skickar ut människor i urusla farkoster – och så dör de. Och det måste få ett stopp, säger statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till de socialdemokratiska ledarnas förmöte i förstaden Hamrun alldeles på gränsen till Maltas huvudstad Valletta.

Här nere – bara några timmars båtfärd från Afrika – är det tänkt att Löfven och hans EU-kollegor ska ställa sig bakom en rad förslag från EU-kommissionen för att få bukt med migrant- och flyktingrutten över centrala Medelhavet.

Bland annat ska mer resurser läggas på utbildning och träning av libyska kustbevakare, som just nu pågår på Kreta.

Därtill lovas stöd till FN:s flyktingorgan UNHCR och Internationella flyktingorganisationen IOM för att skapa bättre villkor för de migranter och flyktingar som befinner sig i Libyen. I praktiken innebär det att en sorts EU-betalda läger skapas – även om ingen vill uttrycka det på så vis.

”Inte helt fungerande”

Allt ska ske i samarbete med Libyen, vilket inte är helt enkelt med tanke på det kaos som rått i landet ända sedan inbördeskriget och diktatorn Muammar Gaddafis död 2011.

– Det är ju inget avtal som till exempel med Turkiet, men däremot behöver vi förstärka Libyens kustbevakning, säger Löfven.

– Det svåra är naturligtvis att få till stånd att det fungerar på ett bra sätt. Libyen är ju inte en helt fungerande stat. Vi har 700 000 till en miljon flyktingar i Libyen som vill iväg. Det är ett komplext problem, säger Löfven, som inte vill se det som att EU nu ska börja betala för läger i Afrika.

Däremot anser han att det är bra om EU är med och betalar för en bättre utveckling där.

– Det viktigaste är ju att man inte behöver fly. Och då är det bra för oss att vi är med och stöttar länderna så att man faktiskt inte behöver göra det, säger statsministern i Hamrun.

Dörren stängs?

Hans danska kollega Lars Løkke Rasmussen är tydlig med att det också handlar om att avskräcka vissa från att försöka ta sig över havet.

– Vi måste samarbeta med Libyen av humanitära skäl, men också för att sända en signal om att Europas dörrar inte står öppna, säger han på väg in till mötet och betonar att majoriteten av de människor som kommer över havet från Libyen är ekonomiska migranter, snarare än flyktingar.

– De kommer för drömmen om ett bättre liv och det kan man ju förstå. Men det är helt enkelt inte rätt sätt att göra det på. De har inte skuggan av en chans att få asyl, säger den danske statsministern.

Tal om Trump

Punkt nummer två under dagens toppmöte är den gnisslande relationen till USA:s nya administration med president Donald Trump i spetsen.

Vissa är rejält arga.

– Vi sänder ett klart budskap från Malta till president Trump. Vi tolererar inte att du underminerar EU:s värderingar och hotar våra demokratier, talade Gianni Pittella, gruppledare för EU-parlamentets socialdemokrater, vid samma förmöte som Löfven deltog i.

Andra trycker mer på behovet av att förklara för Trump hur EU hänger ihop.

– Det finns utrymme för förklaringar. För stundtals får man intrycket av att den nya administration inte känner till hur EU fungerar – men i Europa är detaljer viktiga, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker med ett snett leende.

”Tror inte på murar”

Junckers utrikeschef Federica Mogherini tar liksom många andra upp vikten av fortsatta goda relationer över Atlanten.

– Vi är och kommer att fortsätta att vara vänner med amerikanerna – med det amerikanska folket och den amerikanska administrationen, säger Mogherini, som också deltar i dagens EU-toppmöte i Valletta.

– Vi kommer säkert att ha väldigt pragmatiska samtal om var vi kan arbeta tillsammans för att nå våra gemensamma mål, eller var vi kommer att ha olika åsikter. Och det är inget konstigt bland vänner, säger Mogherini – som med ett lätt leende ändå lägger in en ganska klar kritik mot Washington.

– Vi tror inte på murar eller förbud. Vi tror att saker behöver göras tillsammans, säger EU:s utrikeschef.

Brexit i kväll

Liknande ord hörs från Stefan Löfven.

– Vi ska värna den transatlantiska länken. Det finns mycket gemensamma intressen. Vi vill bekämpa terrorismen tillsammans. Det finns investeringar från USA i Europa och vice versa. Vi har många gemensamma intressen, men vi tänker också vara tydliga med våra politiska ståndpunkter, säger statsministern.

Efter diskussionerna om migration och internationella relationer ska 27 av de 28 ledarna – alla utom Storbritanniens premiärminister Theresa May – dessutom fundera på unionens framtid efter brexit.

Det som ledarna tar upp i kväll ska sedan förvandlas till något som stats- och regeringscheferna ska kunna enas om när de möts i Rom den 25 mars för att fira 60-årsdagen av Romfördraget 1957, som i princip lade grunden till dagens EU-samarbete.

Fredagens informella möte i Valletta är årets första toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer. Det följs närmast av ett ordinarie toppmöte i Bryssel den 9–10 mars samt ett specialinsatt jubileumsmöte i Rom den 25 mars.
Därefter finns än så länge inget säkert toppmötesdatum förrän en midsommarträff i Bryssel den 22–23 juni. Ett extra toppmöte väntas dock bli inkallat ”inom en månad” efter att Storbritannien formellt lämnat in sitt beslut om att lämna EU, vilket premiärminister Theresa May utlovat till senast den 31 mars.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckein–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Kan ett flyktingstopp rädda EU?

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingkatastrofen

EU

Libyen

Donald Tusk

Donald Trump

Theresa May