Svärsonen pekas ut som Trumps ”riktige” utrikesminister

avNivette Dawod

NYHETER

Han har fått det omöjliga uppdraget - att ordna fred mellan Israel och palestinier.

Svärsonen Jared Kushner, 36, anses vara den som egentligen styr Trumps utrikespolitik.

– Alla försöker lära känna Jared Kushner, säger en ambassadör till Washington Post.

1 av 2 | Foto: Evan Agostini / AP TT NYHETSBYR N
Jared Kushner med frun Ivanka Trump

Det är ingen hemlighet att dottern Ivanka Trump är en av de som Donald Trump lyssnar allra mest på - även i sitt nya jobb som USA:s president.

Men svärsonen Jared Kushners roll i den nya amerikanska regeringen, som senior rådgivare, har varit höljd i dunkel. Förutom på en punkt: Trump har flera gånger upprepat att han hoppas att Jared Kushner ska få till ett ”fantastiskt avtal” mellan Israel och Palestina.

– Jared Kushner skulle kunna hjälpa till att skapa fred mellan israelerna och palestinierna, sa han till New York Times kort efter att han blivit vald.

Inte säkert krav på tvåstatslösning

Många tidigare administrationer har tagit på sig frågan, och en del har kommit nära en fredlig lösning. Bland det sista den förre utrikesministern John Kerry sa var att en tvåstatslösning var den enda vägen framåt.

Men när Trump möter Netanyahu idag är det inte säkert att han lyfter det kravet.

– Det kan komma i form av en tvåstatslösning, om det är det parterna vill, eller något annat, säger en tjänsteman i Vita huset till AFP.

Går långsiktigt fram

Tidningen Politico har i en lång artikel beskrivit hur Kushner, som själv donerat pengar i politiskt syfte och uttalat stöd för bosättningar i Israel, tagit sig an uppgiften. Bland annat har han talat med den israeliske ambassadören till Washington, Ron Dermer, som sägs ha tät kontakt med Netanyahu. Men Kushner har också regelbunden kontakt med Yousef al-Otaiba, Förenade Arabemiraternas ambassadör till USA och han har även samtalat med Jordaniens kung Abdullah II och representanter för Saudiarabien och Egypten.

– Han fokuserar på stora, strategiska tankar. Han ställde alla frågor, och jag förde hela samtalet, sa Otaiba enligt Politico efter det första mötet med Kushner.

Han anser att Kushner går försiktigt och långsiktigt fram i frågan:

– Hans övergripande fokus är att bekämpa extremism.

Inte kontaktat tidigare förhandlare

Kushner har däremot inte valt att kontakta tidigare regeringars förhandlare i frågan, enligt tidningen. Flera av dem oroar sig för prioriteringen som Trump uttalat om att flytta amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, något som anses öka spänningarna mellan israeler och palestinier.

Tidningen Washington Post har också grävt djupare i Kushners roll i övriga utrikesfrågor, och kan avslöja att han bedriver en typ av skugg-utrikespolitik i Vita huset.

Det främsta exemplet som tidningen lyfter fram är relationen till Mexiko. I den frågan har även CBS News kunnat berätta, genom mexikanska källor, att Kushner är inblandad.

Skulle tala om muren

Kushner, Trump och Mexikos utrikesminister Luis Videgaray ska ha setts diskutera intensivt i Ovala rummet kring den 25 januari, och ämnet ska ha varit det tal som Trump skulle hålla efter att ha signerat den exekutiva ordern om att bygga muren. Talet som det ursprungligen såg ut var alldeles för giftigt - det riskerade att totalförstöra relationen mellan de två länderna. Videgaray och Kushner ska ha försökt få Trump att hålla en mjukare framtoning, skriver Washington Post.

Först ska Trump ha vägrat, enligt CBS News.

Men till slut ska de ha kommit överens om att Trump, förutom att prata om muren, också skulle tala om hur ett starkt Mexiko var viktigt för dess grannland USA.

Både Vita huset och Videgaray har förnekat att talet skrevs om på det vis som de amerikanska medierna hävdat. Oavsett hur det gick till kan man konstatera att följande fraser ur talet som Trump höll den 25 januari togs emot positivt av den mexikanska regeringen:

– Vi förstår också hur en stark och hälsosam ekonomi i Mexiko är bra för USA - väldigt, väldigt bra. Jag tror ärligt talat att vi kan förbättra relationen mellan våra två nationer till en nivå som inte setts på väldigt, väldigt lång tid.

Sedan twittrade Trump

Regeringsföreträdare i Mexiko hyllade den nya amerikanska presidenten direkt efter talet, och även då omnämndes Kushner som en hjälpande hand som fått den amerikanska presidenten att inta en mjukare inställning i mexikanska medier.

Sedan gick det några timmar.

Och Trump twittrade argt om Mexiko.

Mexikos president Enrique Peña Nieto gick ut i tv och sa att Mexiko aldrig kommer att betala för muren som Trump vill bygga.

Enligt Washington Post ringde Peña Nieto också upp sin utrikesminister, bad honom ställa in alla möten i Vita huset, och det kommande statsbesöket Peña Nieto skulle ha med Trump, och sätta sig på nästa plan hem.

Kvar i Ovala rummet: En besviken och arg Jared Kushner.

Tagit en aktiv roll

Men trots det misslyckade Mexikomötet är det fortfarande Kushners roll att bedriva Trumps utrikespolitik, enligt tidningen.

– Alla försöker lära känna Jared Kushner, säger en ambassadör för ett USA-allierat land till Washington Post. Flera av de diplomater som tidningen talat med har krävt att få vara anonyma just för att inte förstöra relationen med den viktiga spelaren i Trumpregeringen.

Kushner har ingen tidigare erfarenhet av utrikespolitik. Han är precis som hustrun Ivanka Trump son till en fastighetsmagnat och var i New York från 2006 och framåt även känd som tidningsman, när han bland annat köpte New York Observer.

Men han hade redan under Trumps valkampanj ett mycket stort inflytande, och så fortsatte det även under övergångsperioden där Kushner satt i Trumps övergångsteam.

– Om Trump var vd så var Jared den operativa chefen, säger entreprenören och miljonären Peter Thiel till tidningen Forbes i en av få längre intervjuer som gjorts med Jared Kushner precis efter att Trump valts till president.

Bjöd in Kushner

Han är också ett känt namn inom finanseliten, något som var till hjälp i fallet med Mexikos utrikesminister. Kushner och Videgaray lärde känna varandra redan 2016 när Videgaray var finansminister och en av mexikanske presidentens närmaste rådgivare, uppger Washington Post.

Om den riktiga utrikesministern Rex Tillerson känner någon tveksamhet inför Kushners roll har han dock inte visat det utåt. I onsdags förra veckan ska svärsonen ha arrangerat ytterligare ett möte åt Luis Videgaray, den här gången med Tillerson och inrikessäkerhetsministern John Kelly. Tillerson ska då ha bjudit in Kushner till mötet som ett tecken på svärsonens viktiga roll i Vita huset.

– De hade en konstruktiv konversation om flera samarbeten mellan USA och Mexiko, inklusive rättsväsendet, migration och säkerhet, säger talesmannen Mark Toner enligt CBS News.

Tillerson ska också ha sagt ja till ett besök i Mexiko City.

ARTIKELN HANDLAR OM