Erdogans vädjan till Trump: ”Lämna ut Gülen”

avElif Demir

NYHETER

Turkiet ber USA lämna ut den muslimske predikanten Fethullah Gülen.

I ett samtal sent i natt mellan de båda presidenterna lovade Trump ”ett tätare och mer långsiktigt” samarbete mellan länderna.

Foto: Chris Post / AP TT NYHETSBYRÅN
Fethullah Gülen

I natt svensk tid kom turen till Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan att tala i telefon med USA:s nye president Donald Trump.

Turkiet bad då USA att lämna ut den USA-bosatte muslimske predikanten Fethullah Gülen. Erdogan anklagar Gülens nätverk för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli 2016.

I samtalet mellan de båda presidenterna lovade Donald Trump ”ett tätare och mer långsiktigt” samarbete mellan länderna, uppger flera turkiska medier.

Samarbeta mot IS

Ledarna ska under det 45 minuter långa samtalet också ha pratat om de säkra zoner i Syrienkriget som Trump flera gånger talat om att han vill inrätta, och ett starkare samarbete i offensiverna mot de IS-kontrollerade städerna al-Bab och al-Raqqa.

Erdogan bad även Trump att stoppa stödet till kurdiska milisen YPG eftersom han anser att de kurdiska styrkorna är kopplade till terrorism, enligt NTV Türk. YPG har en central roll i Syrienkriget och har flera gånger stridit framgångsrikt mot IS med stöd av USA.

I samtalet beslutade Trump och Erdogan också att CIA-chefen Mike Pompeo ska resa till Turkiet under morgondagen för att diskutera YPG och Gülenrörelsen.

Positivt samtal

Enligt turkiska medier ska samtalet ha varit positivt och Erdogan uppfattade Trump som villig att gå med på flera av de turkiska villkoren.

Turkiet har vid flera tillfällen försökt få predikanten Fethullah Gülen utlämnad, med argumentet att hans nätverk låg bakom det misslyckade kuppförsöket i Turkiet i juli 2016.

Obamaadministrationen har svarat att landet måste presentera tydliga bevis innan en utlämning kan ske. Hur Trump ställer sig i frågan om en utlämning av Gülen är oklart, hans nyblivne säkerhetsrådgivare general Flynn har tidigare kallat Gülen radikal islamist i en debattartikel och hävdat att USA måste förbättra sina relationer till Turkiet.

Hävdar att Gülen vill ”ta över världen”

Både Erdogan och turkiska medier hävdar att Gülenrörelsen ska ha över 400 000 anhängare runt om i världen vars mål är att ”ta över världen”.

ARTIKELN HANDLAR OM