Regeringen backade – nu protesterar en halv miljon

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Protesterna i Rumänien fortsätter – och växer – trots att regeringen backat från sitt förslag om att avkriminalisera korruption.

På söndagskvällen demonstrerade en halv miljon människor.

1 av 3 | Foto: Darko Bandic / TT

Under den gångna veckan har hundratusentals människor protesterat i Bukarest och andra rumänska städer i vad som rapporteras vara de största protesterna sedan diktatorn Nicolae Ceaușescus fall 1989.

Det började med att den nytillträdda socialistledda regeringen försökte skynda igenom nya korruptionslagar – som skulle avkriminalisera viss korruption och låta korruptionsdömda gå fria.

På lördagen lade regeringen ned förslaget, men det verkar inte ha lugnat folkets känslor. På söndagskvällen samlades runt en halv miljon människor i rumänska städer, varav 2–300 000 i huvudstaden Bukarest, i de hittills största protesterna.

Tusentals skulle gå fria

Regeringens förslag skulle ge amnesti till korruptionsanklagade tjänstemän och runt 2 500 personer som redan dömts till fängelse skulle få möjlighet att gå fria. All korruption som inte handlade om pengasummor på över motsvarande 400 000 kronor skulle inte längre kunna leda till fängelsestraff.

Regeringen själva motiverade det med att det skulle underlätta för de rumänska fängelsen som för närvarande har stora överbeläggningar.

En person som anklagas för maktmissbruk är regeringspartiet PSD:s ledare, Liviu Dragnea, som hade gått fri om förslaget gått igenom. Han är dömd för valfusk och kunde av den anledningen inte utses till premiärminister.

EU-kommissionen orolig

Rumänien har fört en lång, brokig och dyr kamp mot en omfattande korruption de senaste åren. Det var också ett av villkoren för att landet skulle få gå med i EU.

När regeringen lanserade förslaget uttalade EU-kommissionen sin oro för att landet var på väg att ta flera steg tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rumänien

Bukarest