M-toppen: Inga förhandlingar med SD om migrationen

1 av 2
NYHETER

Buller och cykelställ, visst.

Men Moderaterna tänker inte förhandla med Sverigedemokraterna om migrationspolitiken. Det är uteslutet, enligt andra vice ordförande Elisabeth Svantesson.

– Ja, det tycker jag, säger hon i Ekots lördagsintervju.

Moderaterna vill genom att prata med Sverigedemokraterna få fram så mycket av sin egen politik som möjligt. Kontaktförbudet med SD är brutet i och med partiledare Anna Kinberg Batras besked i förra veckan.

I Ekots lördagsintervju utvecklar Elisabeth Svantesson – Moderaternas talesperson för arbetsmarknads-, integrations- och jämställdhetsfrågor – varför partiet öppnat dörren för SD.

– Jag tror att om man vill få igenom så mycket som möjligt av sin egen politik kan det finnas en poäng att prata med alla politiska partier i riksdagen. Det är ett misstag att isolera ett parti, jag tror att det är bättre att involvera. Då kan man också utkräva ansvar, säger hon till Ekot.

En anledning är, enligt henne, att det finns frågor där SD har politik som även andra partier håller med om. Hon nämner den redan diskuterade bullerfrågan och, på kommunalnivå, exempelvis frågan om cykelställ.

Däremot tänker Moderaterna inte budgetförhandla med SD eller ha någon annan form av organiserat samarbete. Partiet är heller inte intresserat av att diskutera frågor som har med försvar, mänskliga rättigheter eller rättssäkerhet att göra, säger Elisabeth Svantesson.

”Parti med auktoritära rötter”

Efter att ha pressats om migrationspolitiken av programledaren Monica Saarinen i Ekot svarar Elisabeth Svantesson till slut på frågan: Är SD uteslutna att samarbeta med när det gäller migrationspolitiken?

– Ja, det tycker jag. För att få en helhetspolitik på migrations- och asylområdet.

I stället är en bred överenskommelse med Socialdemokraterna det bästa, enligt henne.

– Sverige behöver en mycket långsiktig och hållbar migrationspolitik.

Elisabeth Svantesson får frågan om varför Moderaterna tidigare deltagit i isolationen av SD.

– Ett skäl är rädslan att bli – eftersom det är ett parti med auktoritära rötter och personer som sagt problematiska saker – förknippade med deras politik. Då måste man ställa sig frågan, ska vi ha det så här i fem år till? Ska vi sätta deras väljares röster ur spel? Eller finns det frågor som man kan diskutera med alla partier i ett utskott?

”Politisk härdsmälta”

Moderaternas mål är, enligt Elisabeth Svantesson, att lägga fram en gemensam budget med övriga Allianspartier och att bilda regering i nästa val.

EU-parlamentariken Marita Ulvskog (S) har kommenterat intervjun på Twitter.

”Politisk härdsmälta/bigami i @lordagsintervju. Å ena sidan öppnar Elisabeth Svantesson för SD. Å andra sidan fortsatt samarbete m övriga.”

Marita Ulvskog skriver även:

”M anser SD har ’auktoritära rötter’, inte kan samarbeta om mänskliga rättigheter, försvar m m. Vill ändå ha dom i knät!”

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.