Nu är supermånen här – bara 35 786,3 mil bort

avStaffan Dickson

Nu är det klart – molnen skingras och kvällens supermåne kommer att kunna ses i nästan hela landet.

Men undvik att klättra upp på en fjälltopp i hopp om att få bättre utsikt.

– I fjällen ser det risigast ut, där är det mer moln och en del snöbyar, säger meteorolog Erik Rindeskär.

1 av 15 | Foto: Läsarbild
En fin bild på supermånens uppgång bakom Dalby kyrka.

En supermåne är en fullmåne när månen är som närmast jorden. Av årets tolv till tretton fullmånar är det i genomsnitt en som är en supermåne.

Och i kväll är det dags igen.

Månen gick upp över horisonten klockan 16.47 på söndagen och kommer vid klart väder att kunna ses som en stor vacker boll på himlen, rapporterar TT.

Optisk illusion

På grund av en optisk illusion kommer månen att se som störst ut i början av kvällen, men närmast jorden kommer den att vara vid midnatt.

I Sverige går vi under kvällen från klarhet till klarhet och enligt meteorolog Erik Rindeskär på institutet Foreca är chanserna att få en glimt av supermånen därför goda.

– Allra bäst chanser är det i Götaland, Svealand och längs Norrlandskusten. Det finns säkert rätt många ställen i övriga Norrland där det också tidvis kommer att vara klart, men där har vi lite mer moln som passerar österut, säger han.

Moln på väg bort

De moln som under eftermiddagen låg kvar över sydligaste Götaland och Södermanland är på väg bort.

– Det kommer att klarna upp mer och mer och senare under kvällen kommer det att vara klart på de flesta håll i Götaland och Svealand. Och som sagt i alla fall tidvis klart i Norrland, säger Erik Rindeskär.

När månen vid midnatt är som närmast jorden kommer den att befinna sig på 35 786,3 mils avstånd. Vissa kanske frestas att klättra upp på en fjälltopp för att komma ännu lite närmare – men det avråder Erik Rindeskär från.

– I fjällen ser det risigast ut, där är det mer moln och en del snöbyar, så där är chanserna betydligt mindre.

ARTIKELN HANDLAR OM

Supermåne

Väder