Sumatraorangutang har fötts – är den första i Sverige

NYHETER

En liten sumatraorangutang har sett dagens ljus på Furuviksparken och ska vara den första i Sverige, skriver parken i ett pressmeddelande.

Foto: Furuviksparken
Såg dagens ljus på fredagsmorgonen.

Furuviksparken har fått tillskott.

En ny liten krabat i form av en sumatraorangutang föddes tidigt på morgonen den 21 november – den första som har fötts i Sverige.

– Jag är oerhört glad över att vi lyckats bidra till bevarandet av en akut hotad art och att kunna ge våra orangutanger den bästa miljöberikningen vi kan ge dem, säger djurchef Daniel Hansson i pressmeddelandet.

Den 26-åriga honan Dunja kom till Furuvik från Dresden Zoo som en del av den europeiska djurparksorganisationen EAZA:s bevarandeprogram. Hon har levt på den svenska djurparken tillsammans med 27-årige hanen Naong i sex och ett halvt år. Orangutanger får bara ungar vart åttonde år i det vilda – därför var glädjen extra stor.

– Den här framgången hade inte varit möjlig utan ett fantastiskt lagarbete där vår zoolog, djurvårdare och vår veterinärs engagemang och skicklighet varit helt avgörande, säger Daniel Hansson.

Arten klassas som akut hotad

Förlossningen tog cirka fyra timmar och mamman Dunja ska vara en mycket stolt mamma som tar väl hand som sitt unge. När man vet om det är en hona eller hane ska man namnge den med ett traditionellt indonesiskt namn.

Enligt forskare har cirka 95 procent av alla orangutanger försvunnit de senaste femtio åren. Det finns ungefär 7500 Sumatraorangutanger kvar i det vilda och arten klassas som akut hotad, skriver de i pressmeddelandet.

Vilka djur är akut utrotningshotade? 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM