Onneksi Olkoon Suomi!*

avFredrik Rundkvist

NYHETER

Onneksi olkoon!

I dag firar vår granne i öst hundra år som självständig nation.

– Självständighetsdagen är en ganska känslosam dag för oss finländare och vi brukar fira den med våra närmaste, säger Niina Hyrsky, press- och kulturråd på Finlands ambassad i Stockholm.

Skriv din grattishälsning till 100-åringen här

Efter att under århundraden ha tillhört andra stater, först Sverige och därefter Ryssland, blev Finland självständigt den 6 december 1917. Sedan 1919 firas det som nationaldag.

Firar med familjen

Själva firandet påminner mer om en familjehögtid än en stor nationell fest, säger Niina Hyrsky.

–  Det är ingen dag för utefest. Traditionellt firar man med familj och vänner. Man tänder ljus, tittar på slottsbalen, dricker lite champagne och äter gott.

–  Det kan naturligtvis bero på att det är december och vädret normalt är ganska utmanande.

Direktsändningen från presidentens slott i Helsingfors pågår i drygt tre timmar och brukar ses av två miljoner människor.

”Som Nobelfesten”

Den kändistäta gästlistan är normalt sett hemlig fram till sista stund, men består utöver dignitärer och krigsveteraner av personer som utmärkt sig under året. 

–  Det är ungefär som Nobelfesten i Sverige. Det är traditionellt höjdpunkten på firandet.
Fotnot: ”Onneksi olkoon” betyder så klart grattis på finska­.

Finland firar 100 år som självständigt 00:60

De surfar på nätet
Finland har länge legat långt fram när det gäller it-utvecklingen. 2009 lagstadgade man om att medborgarna har rätt till en snabb uppkoppling. Sedan 2016 räknas tillgång till internet som en grundläggande mänsklig rättighet av FN.

De har ett eget sätt att köra motorcykel
Mc-artisten Arto Nyqvist, 59, slog världen med häpnad på 1980-talet. Det var han som brukade hoppa av motorcykeln i farten och hänga bakom den i träskor – i över hundra knyck. Han brukade avsluta sina uppvisningar med att dra upp sin Kawasaki Z1300 (som väger drygt 300 kilo) på bakhjulet i ungefär 90 graders vinkel så att baklyktan spräcktes. 
De får ej övertäckas
Finska var fram till alldeles nyligen det näst största språket i Sverige. Numera har arabiska tagit över. Den begränsade finska som många svenskar kan inskränker sig till den varningstext som står att läsa på äldre element av den sort som i dag främst står att finna i fritidshus. ”Ei saa peittää” står det på etiketten, vilket enligt den svenska översättningen betyder ”får ej övertäckas”.
De kör för fort
I Finland sätts bötesbeloppet vid fortkörning i relation till inkomsten. Ju högre inkomst desto högre bötesbelopp. Det gäller även på Åland. I oktober 2013 rapporterade svenska biltidningar om en affärsman som fick betala motsvarande 830 000 svenska kronor efter att ha kört 77 kilometer i timmen på 50-väg i Mariehamn.
De misslyckas ibland
De flesta framgångar bygger på en lång rad misslyckande. Kolla bara på Thomas Edison, han som upptäckte tusen sätt att inte konstruera en glödlampa innan han slutligen kom på en lösning som fungerade. Med den före­ detta mobiljätten­ Nokias akuta kris i färskt minne firar man sedan 2010 ”Misslyckandets dag” den 13 oktober varje år.

Foto: Olof Elfversson
Eino Ylä-Korpi vann det svenska kvalet till bastu-VM i Finland.

De badar bastu
Det lär finnas fler bastur än bilar i Finland. Tidigare arrangerades till och med särskilda världsmästerskap i bastubad där deltagarna tävlade om att uthärda längst tid i hettan. Tävlingarna upphörde 2010 sedan den ryske finalisten dött av sina brännskador. Vid samma tillfälle brännskadades den tidigare femfaldiga världsmästaren Timo Kaukonen så illa att han låg i koma i sex veckor. Vann gjorde Ilkka Pöyhi som lyckades ta sig ut frpån den 110-gradiga bastun på egna ben.
De har tusen sjöar
Finland är känt för sina många sjöar och kallas ibland för ”de tusen sjöarnas land”. Men de finska vattendragen är egentligen betydligt fler än så. Enligt Wikipedia har Finland inte mindre än 187 888 sjöar. Störst är Saimaa, Europas tredje fjärde största insjö. Svenska Vänern är den tredje största.

Foto: Johnér
Nja, riktigt så här ser det inte ut på en finsk disputation. Men en så kallad doktorsvärja ska bäras av de blivande doktorerna.

De doktorerar med stickvapen
Den som disputerat i Finland kan till skillnad från sina svenska kollegor inte bara stoltsera med en ­ändamålsenlig huvudbonad utan även en särskild doktors­värja. Vapnet ska ­bäras vid promoveringen och är något som doktoranderna får bekosta själva. Det 85 centimeter långa ceremoni­vapnet har ett förgyllt handtag och kostar i dagsläget motsvarande runt 2 300 kronor. 
De pratar finska (och svenska)
Finska är ett språk som inget annat och har trots de nära banden med Sverige mycket lite gemensamt med övriga nordiska språk. Eller vad sägs om ett ord som ”saippuakauppias”? Det betyder tvålförsäljare och är med sina 19 bokstäver världens längsta vardagliga palindrom. Det betyder att det låter likadant vare sig man läser det från vänster eller höger. I Sverige får språknördarna nöja sig med futtigheter som ”kajak”, ”girig” och ”kåk”. 
De dricker kaffe
I Finland dricker man mer kaffe än i något annat land. Konsumtionen ligger stadigt runt tio kilo kaffe om året. Förra året var siffran 9,9 kilo, för att vara exakt. Ljusrostat bryggkaffe är vanligast. I Sverige gör vi av med nio kilo kaffe per person och år, vilket är näst mest i världen.

Foto: TT
För att hålla formen över sommaren började skidåkarna träna fotboll – i lera. Nu har träningsformen växt till en egen sport: träskfotboll.

De spelar träskfotboll
Zlatan Ibrahimovic i all ära. Men lirarna som deltar i träskfotbolls-VM i Hyrynsalmi tar det här med fotboll till en helt ny nivå. Det lär ha börjat som ett sätt för de finska längdåkarna att hålla formen under sommarhalvåret. Numera är det en alldeles egen sport som varje sommar attraherar spelare från hela världen. Finlands officiella turistsajt gör för övrigt reklam för arrangemanget. Det gör de även för VM i kast med liten mobiltelefon samt bärplocknings-VM i Suomussalmi. (Världs­rekord är 28 kilo lingon på en timme.) 

ARTIKELN HANDLAR OM

Finland