Netanyahu: Trumps beslut kan leda till fred

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JACK GUEZ / AFP

USA:s president Donald Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden i Israel till Jerusalem kan vara ett steg mot fred, tror den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu.

– Det är dags att palestinierna erkänner staten Israel och att den har en huvudstad – som heter Jerusalem, säger han under sitt besök i Bryssel idag.

Ett steg mot fred, säger Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om Donald Trumps beslut att flytta USA:s ambassad till Jerusalem.

Netanyahus besök i Bryssel i dag är det första av en israelisk premiärminister på 22 år och sker i ett extra spänt läge efter USA:s ambassadbeslut i förra veckan.

Fast det beslutet ska ses som en möjlighet, tycker Netanyahu.

– Vad president Trump har gjort är att lägga fakta på bordet. Fred bygger på att man erkänner verkligheten. Och att Jerusalem är Israels huvudstad är tydligt. Ingen kan förneka det. Det här gör freden möjlig, Jag tycker att vi borde ge freden en chans, säger Netanyahu på en kort pressträff med EU:s utrikeschef Federica Mogherini på väg in till dagens möte med EU:s utrikesministrar.

Där hoppas han få gehör för Trumps idéer även hos EU-länderna.

– Jag tror att alla – eller åtminstone de flesta – av Europas länder kommer att flytta till sina ambassader till Jerusalem, erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och engagera sig ordentligt med oss för säkerhet, välstånd och fred, säger Netanyahu, som även hoppas på en palestinsk reaktion.

– Det är dags att palestinierna erkänner staten Israel och att den har en huvudstad – som heter Jerusalem, säger Netanyahu.

EU håller kvar vid tvåstatslösning

Mogherini betonar för sin del att EU fortsättningsvis står fast vid sin sedvanliga syn på situationen.

– Ni vet var vi står. Vi anser att den enda realistiska lösningen på konflikten bygger på en tvåstatslösning, med Jerusalem som huvudstad för båda, säger Mogherini – och manar samtidigt till lugn.

– Låt mig fördöma på starkast möjliga sätt alla attacker mot judar överallt i världen, inklusive i Europa, och mot Israel och israeliska medborgare. Ökade spänningar och våld skulle bara vara en gåva till extremisterna, säger Mogherini inför mötet i Bryssel.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM