Bahnhof kräver skadestånd för razzia

Publicerad:
Uppdaterad:

Antipiratbyrån, Stim och Ifpi kan förlora en miljon

Bredbandsbolaget Bahnhof kommer att kräva skadestånd för de skador som företaget utsatts för i samband med fildelnings-razzian.

Och pengar finns.

Stim, Ifpi och Antipiratbyrån (APB) fick ställa en miljon kronor i säkerhet för att få genomföra räden och nu kan de få betala.

– De har en månad på sig att ställa sina yrkanden mot Bahnhof, säger Tomas Norström, rådman vid Stockholms tingsrätt. Om Bahnhof anser att de skadats blir det i första hand fråga för dem att komma överens med motparterna att få ersättning för skadorna. Kommer de inte överens kan Bahnhof stämma, säger Norström.

För att någon ska få tingsrättens tillstånd att genomföra en intrångsundersökning, som skivbolagsorganisationen Ifpi, tonsättarnas organisation Stim och APB iscensatt, krävs en ekonomisk garanti för att kunna täcka eventuella skador som uppstår.

I det här fallet har företagen varit tvungna att ställa ut en bankgaranti på en miljon kronor för att få att genomföra intrångsundersökningen.

Skadeslösa

– Det är helt enkelt en garanti för att föremålet för undersökningen - Bahnhof i det här fallet - ska kunna gå skadeslösa om det visar sig att de är oskyldiga till anklagelserna, säger Norström.

Vilka är då anklagelserna närmare bestämt? Ja, det har inte IPFI, Stim och APB bestämt sig för ännu.

– Vi håller på att förhandlar med Bahnhof, säger Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån till aftonbladet.se.

– Det är komplicerat.

APB har anklagats för att ha tagit till ohederliga metoder i sin jakt på fildelarna. En av APB avlönad infiltratör har enligt Bahnhof starkt medverkat till att fildelningen kunnat ske. Enligt Bahnhof har infiltratören själv köpt hårdvaran till servern och laddat upp och ned närmare tusen sidor med upphovsrättsskyddat material.

Måste spela med

– För att få fram bevis i ett sådant här sammanhang måste man spela med, är Henrik Ponténs kommentar.

Jon Karlung, vd på Bahnhof Internet, har dock en annan uppfattning.

– Det här har skadat oss otroligt mycket, inte minst genom all negativ publicitet, säger han till aftonbladet.se. De (APB) har hållit lekstuga i vårt företag, gjort sig skyldiga till påhopp och skadat oss enormt mycket.

Karlung säger sig i och för sig också vara villig att hitta en samförståndslösning. Men hans uppfattning är att det är omöjligt.

– De svenska representanterna verkar inte vara omöjliga att komma överens med, men det är de stora amerikanska företagen som har anlitat APB som håller på med de här cowboyfasonerna, infiltratörsverksamhet och liknande.

– Men, säger Jon Karlung, vill de ha krig så ska de få det. Vi har ingenting att dölja och tänker självklart vidta de åtärder som vi anser att vi måste vidta.

Som vadå?

– Exempelvis att kräva skadestånd, säger Jon Karlung.

Robert Triches

Publicerad: