Nyheter

Peo, 64, flydde till paradiset

NYHETER

Var tredje 40-talist vill lämna Sverige när de går i pension

En av tre 40-talister tänker lämna Sverige vid pensionen.

En som redan gjort det är Peo Jonsson, 64. Han tvekade aldrig att flytta till Lettland.

Här får han några vinare, oxfilé och en full matkasse för en hundralapp.

I lettiska småstaden Talsi och i sommarstugan vid havet fyra mil bort har Peo Jonsson hittat sitt – kanske lite otippade – paradis.

– Det här är det tredje billigaste landet i Europa. Jag är lika förvånad varje gång jag handlar. För en 100-lapp får jag kassen full, säger Peo Jonsson.

Han är inte ensam om att längta bort. Var tredje 40-talist tänker flytta utomlands vid pensionen, visar Aftonbladets nätenkät. Och när framtidsforskarna vid Kairos Future frågade rekordgenerationen, födda 1945–1955, sade 23 procent att de tänker flytta till ett varmare land. Thomas Fürth förklarar varför:

– Det är en generation som är van att resa, till skillnad mot dagens pensionärer som var inlåsta i Sverige under kriget. Och köpkraften är bättre utomlands.

2 800 kr/mån för en femma

Därför är det inte bara höginkomsttagare som riktar blickarna ut ur landet, utan även låginkomsttagare, enligt Kairos Future. Peo Jonsson kan skriva under på att hans svenska pension räcker längre i Lettland, trots att han skattar i Sverige.

– Femrummaren vi hyr kostar 2 800 kronor i månaden, det är precis vad jag betalade för en etta med sovalkov i Hestra i Småland.

Peo var tidigare projektledare vid Västsvenska Turistrådet och reste ofta till Lettland. Han tyckte om människorna och naturen och slog sig ner för gott 2004 med lettiska sambon Santa, 38.

– Vårt sommarhus kostade en tredjedel av ett hus på västkusten i Sverige. Stranden är lika fin som vid Medelhavet och 60 mil lång. Om tio personer är ute och badar, så tycker man det är trångt, säger Peo.

Visst finns det problem, som korruptionen. Men svenskarnas fördomar om hög kriminalitet stämmer inte, anser han:

– En gång såg jag en blodig man som låg på gatan utanför Scandinavium i Göteborg. Han hade blivit yxmördad. Något liknande har jag aldrig varit med om i Lettland.

En vanligare destination för utlandsflytt är franska Rivieran, där svensktrycket i dag är hårt.

– Jag har tio gånger fler kunder i dag än för 20 år sedan. Men det är bara en tredjedel av svenskarna som skriver sig här, säger fastighetsmäklaren Carl Florman.

Vill slippa villan

Att många 40-talister säger att de vill flytta utomlands, är inte det samma som att det verkligen blir så:

– Det är väldigt ovanligt att man gör det, Däremot kan man se att många inte vill bo kvar i villa. De vill komma ifrån underhållet och söker något fräscht och lättskött, säger kulturgeografen Marianne Abramsson, som intervjuat 40-talister om deras framtida boende.

Många bostadsföretag, som Sabo och Riksbyggen, funderar nu över möjligheterna att möta de kapitalstarka 40-talisternas behov. Abramssons undersökning visar att de vill ha en ny sorts lägenheter, med större umgängesytor, få sovrum och gärna i markplan.

– Efter byggkraschen på 1990-talet har byggföretagen insett att de måste sluta med plantänkandet och bygga för kunder som faktiskt finns. Nu har de hittat den här gruppen som statistiskt är väldigt förmögen. I framtiden bygger man nog för folk som vill spel golf eller segla, säger Petter Ahlström, doktorand vid Tekniska högskolan i Linköping.

Skatteintäkterna minskar

Om 40-talisterna trots byggbranschens ansträngningar i stora skaror drar ut ur Sverige, så minskar skatteintäkterna:

– Det är inte positivt för Sverige, för det är en ganska köpstark grupp, säger Magnus Kempe på Kairos Future.

En avgörande fråga blir om utlands-40-talisterna flyttar hem igen när de blir 80 år och skröpliga på allvar. För det är när jätteproppen Orvar hamnar på ålderdomshemmet kring 2020 som Sverige kan drabbas av pengabrist på riktigt.

Om många stannar i utlandet minskar trycket på äldrevården. Men de riktigt gamla återvänder ofta hem, enligt mäklaren Carl ­Florman på Rivieran:

– När mannen eller hustrun dör flyttar den andre gärna hem till Sverige.

Peo Jonsson i Lettland har inga sådana tankar. Han stannar hos sambon Santa i Talsi även om han blir gammal och skröplig.

– Min tanke är att bo här resten av livet. Det är betydligt lättare att få sjukvård här.

Läs mer:

Tidigare artiklar i serien:

I år börjar de första 40-talisterna att fylla 65 år – och gå i pension. 380 000 av dem planerar ett nytt liv efter pensionen – de tänker flytta utomlands. Planer som kan påverka den svenska ekonomin. I dag fortsätter Aftonbladets artikelserie om de nya pensionärerna.

Anette Holmqvist, Joachim Kerpner

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter