Nyheter

Hon byter Backlund mot Baqirjazihd

NYHETER

Sandra är trött på att människor diskrimineras för namnet

Sandra Backlund är trött på att människor diskrimineras för att de har ett annorlunda namn. Problemet är gammalt och hon vill göra något – på riktigt.

Nu byter hon efternamn till Baqirjazihd.

– Det är en politisk aktion, säger hon.

Sandra Backlund byter namn.
Sandra Backlund byter namn.

Sandra Backlund, 27, tycker att det är konstigt att människor fortfarande bedöms utifrån något så ytligt som efternamn.

– För mig är det viktigt att alla som till exempel söker ett jobb tävlar på samma villkor. Folk blir inte kallade till intervju bara för att de har ett konstigt efternamn. Det visar vilken bisarr grund som finns för bedömningen, det säger inget om vilken utbildning eller erfarenhet personen har.

Mindre prat

Namnbytet är Sandra Backlunds sätt att göra något åt diskrimineringen. Människor pratar om problemen, men gör alltför sällan något, tycker hon.

– Ibland kan jag känna att människor väntar på att någon annan ska lösa problemet, att politikerna ska göra något, men det fungerar ju inte.

Reaktionerna har överlag varit positiva. Men några vänner har också invänt att bytet kan medföra problem när hon själv ska söka jobb.

– Men det bekräftar bara att något är fel. Jag älskar Backlund, jag identifierar mig med det, men man måste våga tro att saker kan förändras, säger hon.

Börja på B

Namnet är en egen konstruktion. Hon satte ihop det efter att bland annat ha tittat på olika namn på internet. Hennes syskon tyckte att det skulle vara något som börjar på B.

– Det ville att jag fortfarande skulle vara Sandra B, säger hon.

Hon är övertygad om att hon ofta kommer att bli ombedd att stava sitt nya efternamn.

– Det är ju konstigt. Men det är inget farligt att fråga igen vad någon heter eller hur det stavas. Det är dags att vi lär oss att uttala andra namn.

Jenny Ryderstedt

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter