Nyheter

Blair - Bushs lilla knähund

NYHETER

Premiärministern fick blankt nej på tiggarresa

Krig är okej men inte bistånd.

När George W Bush ville invadera Irak gav Tony Blair honom hjälp.

När Blair vill avskaffa fattigdom och förbättra miljön säger Bush nej.

Knähundsstämpeln blir svår att tvätta bort.

I går kom Blair ännu en gång hem nästan tomhänt från ett besök i Vita huset.

Utåt försökte han få det att låta som åtminstone en halv seger att Bush ställde upp med fem miljarder kronor i extra bistånd till Afrika. Inte mer än Sverige bidrog med förra året och långt ifrån den fördubbling av biståndet till Afrika som Blair vill att USA ska hjälpa honom åstadkomma.

Blankt nej

Bush nobbade Blairs förslag att skapa en särskild organisation där Afrika kan låna pengar med framtida bistånd som säkerhet.

Att han dessutom sa blankt nej till Blairs vädjan att skriva på Kyotoavtalet och dess mål att minska växthuseffekten var mer väntat.

Blair hade behövt en hel näve av Bush, inte bara ett lillfinger. Nu biter sig bilden fast av "pudeln" Blair som kommer när husse Bush kallar men som får väldigt lite i utbyte av sin amerikanske vän.

Tony Blair vill reparera sitt skamfilade rykte innan han avgår. Vad kunde då vara bättre än att avskaffa fattigdomen i Afrika och få stopp på växthuseffekten.

Oavsett det realistiska i målsättningen säger kalla handen från Bush en hel del om den amerikanske presidentens prioriteringar.

Han kan tänka sig lägga ner maximalt fem miljarder på extra bistånd till Afrika men tvekar inte att satsa över tusen miljarder på kriget i Irak. De avgörande besluten om Blairs plan ska tas på G8-toppmötet (världens största industrinationer) i Skottland i början av juli. Med Bush ombord vore saken i hamn.

Live Aid

Nu får Blair hoppas på att de många rockstjärnor och Hollywoodskådisar som engagerat sig för Afrika ska tvinga Bush på andra tankar.

U 2:s Bono driver hårt frågan om att efterskänka Afrikas låneskulder och får hjälp av Brad Pitt och George Clooney.

I England ökar veteranen Bob Geldof trycket med sitt Live 8-projekt.

Misslyckas även de får Blair vara knähund ett tag till.

Wolfgang Hansson

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter