Nyheter

Olyckspiloten: Starten var normal

Helikoptern störtade direkt efter start i Heby i tisdags. Ombord fanns sex personer inklusive en man som firade sin 100-årsdag.

Helikoptern störtade direkt efter start i Heby i tisdags. Ombord fanns sex personer inklusive en man som firade sin 100-årsdag.

Foto: conny sillén

NYHETER

Västerås

Starten med helikoptern i Heby var normal och maskinen hade lyftkraft. Därefter hände något oförklarligt.

Det berättar piloten i ett första förhör med polisen efter kraschen.

Förhöret var mycket kort och hölls strax efter olyckan på Akademiska sjukhuset i Uppsala där mannen plåstrades om. Han berättade att han har 150 flygtimmar bakom sig.

– När piloten började lyfta kändes allt normalt. Eftersom det var trångt på platsen försökte han lyfta brant och i början upplevde han inte starten som något problem. Men sedan hände något som gick väldigt fort. Han säger att helikoptern inte svarade på kommandona, säger kriminalinspektör Sven-Erik Hedberg vid polisen i Västmanland till TT.

Trångt och varmt

Strax före flygningen säger piloten själv inför SVT:s Tvärsnytts kamera:

– Vi får se om vi kommer i väg här, det är lite mycket träd och varmt.

Direkt efter kraschen säger han, också inför kameran, till en i räddningspersonalen att det var en person för mycket i helikoptern.

För utredarna återstår många frågetecken att räta ut. De vet att mannen tillfrågades för några månader sedan om uppdraget att flyga den 100-årige mannen och hans familj till Ljusterö, men så mycket mer känner polisen inte till.

Det är alltså fortfarande okänt om piloten arbetade för det litauiska flygbolaget som ägde helikoptern eller om han för egen del hyrt maskinen för uppdraget.

– Vi hoppas få svar på dessa frågor när ett mer ingående förhör kan hållas med piloten, förklarar Sven-Erik Hedberg.

En förundersökning har inletts för att utreda vem som är ansvarig för olyckan. Misstankarna gäller vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Piloten har inte delgetts misstanke om något brott.

”Vill inte spekulera”

Orsaken till kraschen utreds av Statens haverikommission. Trots att utredarna sett SVT:s bilder av olyckan vill ingen uttala sig om varför helikoptern störtade.

– Vi är inte bortskämda med att kunna se hela händelsen, men jag vill i dag inte spekulera i olycksorsaken, säger Dan Åkerman, utredningschef vid haverikommissionen.

En rapport om olyckan väntas tidigast om sex månader.

Olyckan avslöjade att piloten bröt mot flera regler. Helikoptern saknar tillstånd att utföra kommersiella flygningar och får inte flygas inom tättbefolkade områden.

Tillståndet för den skadade 100-åringen var på torsdagen fortfarande allvarligt.

Kjell Rynhag/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter