”Skapad elbrist höjde priset”

NYHETER

Professor: Svenska kraftbolag höll medvetet nere produktionen

För att få upp priset på el beslutade de stora svenska kraftbolagen att hålla nere produktionen.

En konstlad elbrist skapades genom att reaktorer stängdes.

Det påstår Björn Karlsson, professor i energisystem, och hänvisar till interna dokument, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

Omkring år 2000 låg priset på el runt tio öre - vilket inte ansågs tillräckligt varken för att täcka investeringar eller göra ägarna glada.

Nu hävdar professor Björn Karlsson vid Linköpings universitet att de stora svenska kraftbolagen gjorde upp om att höja priserna. Det ska enligt Karlsson ha skett genom att bolagen höll elproduktionen i kärnkraftbolagen nere genom att fejka elbrist.

– Det finns dokument som visar att man medvetet gjort så här för att få upp priserna, säger Björn Karlsson till Ekot.

Internt dokument

Kraftbolagen ska ha agerat samtidigt - vilket ledde till att det blev brist på el i Sverige, och priset steg. På Vattenfall förnekar man att detta är något som gjorts i samförstånd mellan bolagen, men medger att produktionen hölls nere:

– I vissa lägen nedreglerade vi kärnkraftverken, när priset var något högre än den rörliga kostnaden, säger Seth Persson, chef för Vattenfalls produktionsplanering, till Ekot.

Björn Karlsson hänvisar till ett internt dokument från Vattenfall som visar att bolagen agerat gemensamt. Seth Persson säger till Ekot att han inte har sett något sådant dokument.

I dag körs de flesta reaktorer på svenska kärnkraftverk åter för fullt - men på grund av flera andra faktorer är elpriset långt högre än för fem år sedan.

Mia Carron