- Barn ska inte flytta runt på jul

NYHETER

Blossom Tainton om julen i tv, skilsmässobarn och apartheid

Foto: LOTTE FERNVALL
Noggrann förberedelse I dag syns Blossom i tv-rutan. "Jag har provat på alla sorters jular - de traditionella, och kaoset med släktingar i en enda röra, eftersom jag har skilsmässofamiljer åt alla håll. Jag är inte så traditionsbunden och förstår dem som tycker julen är jobbig. "

I dag firar Blossom Tainton en fyrkantig jul, i tv-rutan.

Som skilsmässobarn är hon van vid alternativjular - ibland flängde hon på tunnelbanan för att göra alla vuxna glada.

- Det önskar jag att barn kunde slippa. Det är ändå barnens jul.

Årets julvärd är en upptagen kvinna som klämmer in en intervju under en frukost i Malmö där hon veckorna före jul showat i "Stjärnklart". Blossom Tainton skjuter först fram intervjun en halvtimma "så hinner jag träna först". Men istället blir det en sen hotellfrukost - direkt från sängen.

- Jag är inte bakis eller så men la mig först fem. Ändå vaknade jag åtta. När man vaknar tidigt är man äldre, typisk tantvarning, säger artisten som klädd i snygga svarta mjukiskläder angriper frukostbuffén.

Hon plockar mackor, nyttig fil och flingor, och ja - oftast tränar hon varje dag.

Vad motiverar dig?

- Kroppen är vansinnigt intressant. Det är ett universum hur vi fungerar med alla organ. Jag fattar inte de som inte bryr sig.

En krönikör skrev att det var detta han befarade - en sprudlande friskhetsivrande julvärd som ger oss julmatsångest.

- De som säger så...

...är soffpotatisar?

- De som sett "Toppform" skulle inte säga så.

Men du har sagt att det daltas för mycket om ohälsa?

- Ja, det är som att det alltid är någon annan som ska ta ansvar. Jag kan inte motivera men förhoppningsvis inspirera de som redan vill men behöver verktyg. Men om andra tränar, det skiter ju jag i. Jag värderar inte människor efter om de tränar.

Hur blev du Arne Weise?

- Chefen för SVT i Norrköping ringde, forskade och lekte agent. Det var väl viktigt vad man gör runt omkring, inte spelar in porrfilm " ha, ha!

Har du undrat hur Weise kunde sitta där i 30 år?

- Nej, men det är bra med ambulerande julvärdar. Då slipper man folks utvärdering vid minsta förändring. Kolla Allsång på Skansen! Åh, ny programledare - då ska man bryta ner honom i minsta molekyl.

Varför tackade du ja?

- Först bara skrattade jag, det kändes absurt. Men jag är inte så traditionsbunden och förstår dem som tycker julen är jobbig. Jag har provat på alla sorters jular.

Vilka då?

- Det traditionella, och kaoset med släktingar i en enda röra, eftersom jag har skilsmässofamiljer åt alla håll. Och motsatsen när jag separerat från mina äldsta barns pappa. Första julen utan barnen satt jag i en etta som jag hyrde i tredje hand och behövde få tycka synd om mig själv. Nu gillar jag julen igen. Det viktiga är grundtanken. Fler borde stanna upp och tänka "Vem gör jag allt detta för?". Särskilt kvinnorna. Jag har själv tre pojkar som skiter i sockerborgen och åtta sorters sill.

I dag är Blossom tv-tittarnas, men maken och sönerna har lovat att titta förbi SVT.

Julvärden ler brett när maken Hasse kommer på tal. De träffades för 15 år sedan och är fortfarande nykära.

- Vi är tacksamma för vårt förhållande och jag tänker på vårt bröllop varje dag, säger Blossom som måste pausa i flingätandet. Det går inte att samtidigt äta och le så brett.

- Jag gillar den jag blir med honom. Dr Phil har sagt en klok sak - det räcker inte att mötas halvvägs, man måste ge 100 procent var. Det är då man får skörda.

Familjen betyder mycket. Både den egna men också de fyra bröderna, mamma, och pappa Graham Tainton som är sydafrikan och fick asyl i Sverige under apartheidtiden. För fem år sedan åkte far och dotter till Sydafrika tillsammans för första gången.

- Det var fantastiskt att träffa alla. Särskilt min faster Blossom. Vi är så otroligt lika. Jag hade aldrig fäst mig vid att blod skulle vara tjockare än vatten men det finns något, de är en del av mig.

Vad hände under resan?

- Jag fick svar på frågor jag inte visste att jag hade. Det var skönt. Jag är mer hel nu. Jag kände framför allt igen mig i de väldigt starka kvinnorna. Många hade förlorat makar och söner på makabra sätt - ibland grinade jag så jag var helt färdig.

Vad var bäst?

- Sydafrika är en av de vackraste platserna men fast apartheid inte längre finns har de motsättningar, elände och skit. Jag skulle inte kunna bo där en sekund.

Kommer din egen styrka från din bakgrund eller personliga motgångar?

- Vissa saker föds vi med. Oavsett var vi hamnar är vissa saker med från början.

Tillbaka till julglittret - ditt bästa julminne?

- Jag var 12-13 år och en gammal släkting låg på Blackebergs sjukhem med bruten lårbenshals. Hon var lite senildement och blandade ihop mig och mamma. Vi satt där och tittade på Kalle Anka. Vi sa inte mycket men tryckte varandras händer och det var varmt. När vi kom hem hade en av min mammas beundrare, som jobbade med mat, ställt en kartong julmat utanför dörren. Det var världens julklapp och i vi kröp upp i soffan och smaskade.

Hur såg dina barndomsjular ut annars?

- Mina föräldrar skilde sig när jag var två. Ibland var jag hos någon av dem, ibland med mormor och morfar, ibland med pappas nya frus mamma och pappa. Som skilsmässobarn har jag också åkt tunnelbana på julafton för att ingen vuxen skulle bli ledsen. Det önskar jag att barn kunde slippa. Det är ändå barnens jul.

Vilket ansvar har du som julvärd?

- Man är en kompis, framför allt för de ensamma. Jag har ju min familj, vi har hela julen tillsammans. Om SVT ger mig förtroendet och tror att jag är en bra kompis för folk så är jag ödmjuk inför uppgiften.

Disney-favorit?

- Lady och Lufsen.

Har alla varit snälla eller tyckt att pepparkakor inte kan ersätta en vit Weise?

- Det är nog bäst att de är snälla - annars kommer inte tomten.

Det är inte när vi slutat göra skillnad utan först när vi inte ser någon skillnad som vi kommit någon vart.

Det här är jag

Blossom om...

Britt Peruzzi