Rånoffer lämnades att brinna inne

NYHETER

17-åringen hittades när brandkåren tog sig in för att släcka – förd till sjukhus

Foto: Rökdykarna hittade mannen på golvet i ett personaltrymme bakom butiken.

När räddningstjänsten kom för att släcka branden i livsmedelsbutiken hittade de en ung man bakbunden.

En av polisens teorier är att det kan vara ett rån som urartat.

Larmet om branden i en livsmedelsbutik på Föreningsgatan i Malmö kom strax efter klockan halvåtta på söndagskvällen. Butiken ligger inrymd i bottenplanet på ett hyreshus, en äldre fastighet med ett flertal lägenheter, vid Betaniaplan.

När räddningstjänsten tog sig in i lokalen för att bekämpa branden hittades i ett rum innanför butikslokalen den blott 17-årige butiksinnehavaren tejpad och bakbunden. Han var vid medvetande, men medtagen.

– Han är förd till sjukhus med rökskador. Men han kommer sannolikt kunna lämna sjukhuset ganska snart, rent fysiskt är han inte så illa däran, säger Lars Förstell, informationsdirektör vid Skånepolisen.

Cigaretter och kontanter

Den unge mannen hade försökt fly från rånarna genom att ta sin tillflykt till rummet innanför. Men rånarna kom efter, band och tejpade honom. Därefter fullbordade de rånet.

– De fick med sig cigaretter, kontanter och lite annat. I samband med att de sedan flydde tände de eld, säger Lars Förstell.

Branden hindrade den unge butiksinnehavaren att fly ut ur butiken. Och åt andra hållet var vägen ut blockerad och låst.

– Vittnen såg när han försökte ta sig ut och larmade. Hade brandkåren inte kommit så snabbt hade det kunnat gå riktigt illa, säger Lars Förstell.

Brandkåren kunde snabbt få kontroll över och släcka den kraftiga elden. Ingen annan person kom till skada, och hyreshuset behövde heller aldrig utrymmas.

Vittnen

En av polisens teorier är att det är ett butiksrån som på något sätt urartat.

– Vittnen ska ha sett personer i anslutning till butiken strax före branden som ska ha betett sig på ett märkligt sätt, säger Andy Roberts, yttre befäl vid Malmöpolisen.

Enligt uppgift deltog fyra personer i dådet, som polisen rubricerar som mordförsök, grovt rån och mordbrand.

Polisen ska nu genom teknisk undersökning och förhör försöka klarlägga vad som hänt och också om det har funnits en hotbild mot butiksinnehavaren.

– Det är ju ganska anmärkningsvärt att tända eld. I och med att man gör det finns anledning att utreda om det kan handla om någonting mer än ett rån, säger Lars Förstell.

Annette Fröstberg/TT