Åklagaren kräver långa straff

Publicerad:
Uppdaterad:

Rättegången om mordet på Kungsgatan i Stockholm fortsätter

Stockholm

Kammaråklagare Anne-Marie Bergström yrkar på fängelsestraff på mellan sex och åtta år för de män som står åtalade för dödsmisshandeln av en 29-åring på Kungsgatan i Stockholm i maj.

Männen, en 18-åring och två 19-åringar, såg likgiltiga och ganska ointresserade ut när åklagare Anne-Marie Bergström yrkade på fängelsestraff mellan sex till åtta år. Den enda reaktionen från de åtalade kom när det 29-åriga offrets mamma bad att få ordet i slutet av måndagens rättegång.

– Han var vårt enda barn. Jag kan inte förstå varför det ska vara så svårt att få fram sanningen, sade hon med gråt i rösten.

I den knäpptysta rättssalen stirrade de tre unga männen med i hopsjunken hållning stint i bordet framför sig.

Ändrade uppgifter

Männen är åtalade för mord alternativt grov misshandel och vållande till annans död. En av 19-åringarna är dessutom åtalad för misshandel av 29-åringens kamrat. Trots avsaknad av teknisk bevisning och att flera vittnen under rättegången tagit tillbaka de uppgifter de lämnat i förundersökningen är Anne-Marie Bergström säker på att åtalet håller.

– Det är vad de har sagt i polisförhören som är det viktiga. Det är uppenbart att några vittnen har ändrat uppgifter under rättegången för att skydda de åtalade, sade Anne-Marie Bergström.

Åklagaren utesluter inte att fler kan vara inblandade i misshandeln, men hon anser det ställt utom rimligt tvivel att de tre åtalade deltagit i misshandeln av 29-åringen och hans kamrat. 18-åringen har erkänt att han sparkat 29-åringen i magen.

"Handlat tillsammans”

– De har alla tre uppvisat ett hänsynslöst beteende och det är mord det handlar om. De har handlat tillsammans och måste insett att deras agerande innebar en klar risk för hans liv, sade Bergström.

Ett 27-årigt vittne som efter en videokonfrontation pekat ut en av 19-åringarna som deltagande i misshandeln, hördes under dagen om sina iakttagelser

– Jag såg vedervärdiga sparkar mot den liggande mannen. En kille tog sats flera meter och sparkade på hans huvud som om det vore en fotboll, sade han.

Rättegången fortsätter på tisdagen med försvarets pläderingar.

Lina Nydahl/TT

Publicerad: