Nu pekar Bush ut en ny skurk

NYHETER

Hugo Chavez kastas ut i kylan – Khaddafi på väg in i värmen

Foto: AP
Sätter betyg Magister George W Bush delar ut betyg till andra ledare. Libyens numera foglige Khaddafi har han precis belönat med återupprättade förbindelser. Venezuelas stöddige Hugo Chavez straffas med ett amerikanskt vapenembargo. Så de hade en del att prata om förra veckan när de träffades, Khaddafi och Chavez.

En gammal fiende släpps in i värmen.

En tidigare ”vän” ställs ut i kylan stämplad som superskurk.

Att göra president Bush på gott humör ska löna sig. För den uppkäftige ska det svida.

Libyens diktator Moammar Khaddafi gör comeback i det internationella finrummet. Kvittot på att han inte längre är pariastämplad kom häromdagen.

USA återupprättar de diplomatiska förbindelserna och öppnar ambassad i Tripoli. Libyen tas bort från USA:s lista över stater som sponsar terrorism.

President Bush vill göra Khaddafi till skurkstaternas förebild. Senaste åren har f d ”superterroristen” varit duktig pojke och tagit avstånd från terror, erkänt skulden för terrorattentatet ovanför Lockerbie 1988 och gett upp försöken att skaffa kärnvapen. Libyen välkomnar amerikanska oljeinvesteringar.

Nu belönas han trots att han ännu inte kan stava till demokrati.

Om Khaddafi är duktigast i klassen är Venezuelas Hugo Chavez – som leder en vänstervåg över Latinamerika – den nye busen.

Samma dag som USA lät meddela att Libyen åter är välkommet i de diplomatiska salongerna så slog magister Bush till med ett vapenembargo mot Venezuela. Bristande samarbete i kriget mot terrorn, lyder förklaringen.

Verkliga skälet är att ”mini-Castro” Chavez är som en ilsken bålgeting innanför Bush kalsonger.

Provocerar ständigt

Han gör en poäng av att bli kompis med ledare som Bush föraktar. Den enda statschef han träffat på senare tid som USA inte avskyr är just Khaddafi. Kanske har Chavez inte hängt med i omsvängningen eller så försöker han behålla Khaddafi i USA-hatarlägret.

Demokratiskt valde men smågalne populisten Chavez strör provokativa kommentarer omkring sig i samma takt som maskrosorna poppar upp på en svensk sommaräng.

Erbjuder billig olja till USA:s fattiga, hotar att sälja amerikanska stridsflygplan vidare till Kuba och Kina samt hävdar att Bush försöker mörda honom.

På något sätt växer Chavez internationella status i takt med uppkäftigheten. Självförtroendet stärks av en kassakista som flödar över tack vare oljan.

Bara första steget

Nu har Bush tröttnat.

Sensmoralen är mycket enkel.

Håll dig väl med USA så behandlas du som en jämlike. Nåja, du får åtminstone betalt för att bli förödmjukad.

Gör som Chavez och USA använder all sin makt för att slå ner på dig. Att vägra sälja vapen till Venezuela är säkert bara ett första steg i president Bushs straffexpedition.

Om inte annat ämnat som en varning till Iran, Nordkorea med flera att göra helt om medan tid ännu är.

Fler skurkar:

Wolfgang Hansson