Hans enda mål: att ta revansch

NYHETER

Förre Skandiachefen laddad inför rättegången

Foto: FOKUSERAD Skandia-koncernens förre vd Lars-Eric Petersson kom till tingsrätten fylld av tillförsikt. Han räknar med att bli helt frikänd.

Lars-Eric Peterssons liv består bara av en enda sak: att få revansch.

Han har förberett sig i flera månader inför rättegången som startade i går.

-I dag har jag ett enda fokus, säger Lars-Eric Petersson.

I slutet av 1990-talet utsåg en affärstidning den dåvarande Skandia-vd:n till "börsens bästa vd". En annan beskrev hur han hade "gjort stordåd i försäkringsjätten".

I april 2003 fick han sparken efter miljardbonusrullningen. Sju månader senare pekades han ut som huvudskurk av granskaren, advokat Otto Rydbeck:

Omoral och girighet

-Omoralen och girigheten hos ett litet antal personer i Skandias ledning är orsaken till att allt detta kunnat ske, sa Rydbeck.

I går mötte Lars-Eric Petersson pressen för första gången på nästan tre år. Långt från styrelserummen, åtalad för grov trolöshet mot huvudman, men ändå vid gott mod. Han räknar med att bli helt frikänd:

-I dag har jag ett enda fokus, och det har jag haft en längre period. Att förbereda mig för rättegången.

-Jag har längtat till den här dagen, för nu får vi äntligen en belysning på just det som har hänt och en möjlighet att få slut på alla spekulationer.

Vad har du gjort de senaste månaderna?

-Jag har förberett mig med mina advokater.

Under den första av totalt 19 rättegångsdagar hävdade åklagaren van der Kwast att Petersson utan lov tog bort taket på bonusprogrammet Wealthbuilder, så att 185 miljoner kronor för mycket betalades ut. Lars-Eric Petersson ska själv ha beslutat att chefernas maxbonus för 1998 och 1999, 300 miljoner kronor, kunde överskridas genom att kostnaden fick ingå i resultatåret 2000.

Christer van der Kwast hävdade också att Petersson förmått sin underlydande, personalchefen Ola Ramstedt, att mot styrelsens vilja ändra Peterssons pensionsavtal så att han fick ut 37 miljoner kronor för mycket.

Styrelsen godkände

När försvarsadvokaten Torgny Wetterberg fick ordet underkände han åklagarens arbete:

-Metodik, kunnande och klokskap har saknats.

Försvaret hävdade att styrelsen hade godkänt att taket togs bort.

Wetterberg uppgav att det inte alls var konstigt att vd gick till en underlydande för att få pensionsavtalet ändrat:

-Personalchefen ansvarade vid den här tiden för alla incentiveprogram inom koncernen, enligt Wetterberg.

Joachim Kerpner