”Jag brukar hålla mig hela dagen”

NYHETER

Många undviker att gå på toa i skolan

Barnombudsmannens rapport visar att miljön i skolorna är dålig.

– Den är överlag sämre än på andra arbetsplatser och vuxna skulle inte acceptera den, säger barnombudsmannen Lena Nyberg.

Foto: anna clarén
Barnombudsmannen Lena Nyberg varnar för dålig miljö i skolan.

Sveriges elevråd håller med om att det finns problem med miljön på många skolor.

– Man satsar för lite på skolan, kommunpolitikerna som bestämmer är ju sällan där och kollar hur det är, säger Joni Lindgren, ordförande för Sveriges elevråd.

”Maten tar slut”

Charlotta Öberg, 19, är elevskyddsombud på Staffanskolan i Söderhamn.

– Toaletterna är bra på vår skola men matsalen är stökig. Det är ofta långa köer, maten tar slut och man vill inte sitta där för det är högljutt, säger hon.

På Aftonbladets forum trillar det också in många synpunkter:

”Jag brukar ofta hålla mej hela dagen eftersom toan på skolan är äcklig och låsen går ofta upp och man är rädd att nån bara ska öppna dörren när man sitter där”, skriver signaturen Emma.

Det luktar kiss

Signaturen ”elever” håller med:

”Man kan inte gå på toaletterna för att det är ohygieniskt. I duscharna finns det oftast mögel och det kan lukta kiss. Ibland finns det hår i maten så man tappar matlusten och det är otrevligt i korridorerna. Vad ska man göra för att det ska bli bättre?”

Ett förslag kommer från signaturen ”stina” som säger:

”Jag tycker absolut att eleverna ska städa skolan. Det gör att de håller rent efter sig och lär sig att respektera ordning och reda!”

Lösa problemen

Theréz Tollstam, 19, som är elevrådsordförande på Farsta gymnasium i Stockholm berättar hur de försöker lösa problemen.

– Vi räknar ut vad förstörelse på skolan kostar och så mycket pengar som sparas på minskat klotter och liknande går till eleverna som får köpa nya saker till skolan.

Efter en omorganisation på skolan har miljön blivit bättre.

– Det har varit problem med toaletterna men det har blivit mycket bättre på senare år, nu finns det bara några kvar som inte är bra, men de ska byggas om säger Theréz Tollstam.

Läs mer

Karin Abrahamsson ([email protected])