Dödsviruset vid gränsen

NYHETER

Nytt larm i natt av svenska experter

1 av 3 | Foto: RICHARD MIX
DÖDA SVANAR VID ÖSTERSJÖN Räddningspersonal på Rügen tio mil från Sverige.Tyska jordbruksdepartementet uppgav i natt att två döda svanar som hittats på ön bar på den fruktade fågelinfluensan. Svenska Jordbruksverket beslutade genast att alla tamfåglar ska vara instängda.

Fågelinfluensan är nu bara tio mil från Sveriges gräns.

I natt slog Jordbruksverket larm om att alla fjäderfän måste hållas instängda.

– Smittan kan vara mer spridd än vi tidigare trott, säger chefsveterinären Leif Denneberg.

Två döda svanar på den tyska ön Rügen i Östersjön bar på dödsviruset H5N1, uppger Tysklands jordbruksdepartement som satt i krismöte sent i går kväll.

Efter ett par timmar kom larmet från svenska Jordbruksverket.

Aggressivt virus

Från och med i dag införs en föreskrift om att alla höns, kalkoner och andra tamfåglar måste hållas instängda och utfodras under tak.

Föreskriften gäller för hela landet.

– Det är en säkerhetsåtgärd, säger Leif Denneberg.

Han säger att Jordbruksverket sedan länge förväntat sig att fågelinfluensan ska närma sig Sverige – men längre fram i vår.

– Beskedet från Tyskland kan innebära att smittan är mer spridd än vi tidigare trott.

Flera döda av smittan

Det aggressiva fågelinfluensaviruset har sedan i höstas spritt sig från Sydost-asien och hela vägen till östra Europa.

För en månad sedan dog flera personer i Turkiet i fågelinfluensa.

Enligt Björn Olsen, professor och expert på fågelburna smittor, är det omöjligt att förutsäga när dödsviruset kommer in i landet.

”Stort bekymmer”

– Kommer det inte nu, kommer det senare. Men det här innebär inte en omedelbar ökad risk för människor utan handlar mer om hur vi ska hantera våra fjäderfän. Fågelinfluensan har länge varit ett stort bekymmer men vi i Sverige har länge valt att inte se problemet.

Hur kan man skydda sig?

– Den rekommendation man kan ge till vanliga människor är att om de ser fåglar som ligger och dör på konstiga sätt ska man inte peta på dem. Man ska rapportera till veterinärmyndigheter, speciellt om det börjar dö en mängd svanar på olika ställen, säger han.

Kan det vara farligt för hundar om de hittar en död fågel?

– Inte om det är en liten död fågel. Generellt är det farligare för kattdjur, de kan bli mycket sjuka och dö, säger Björn Olsen.

De tyska provresultaten är preliminära och har nu skickats för vidare tester till Storbritannien för vidare tester på EU:s referenslaboratorium.

Så skyddar du dig

Läs mer:

Johan Edgar, Mira Micic