Stefan Ingves ny riksbankschef

NYHETER

Tar över posten efter Lars Heikensten

Riksbanksfullmäktige har vid ett extrainkallat sammanträde utsett Stefan Ingves till ny riksbankschef efter Lars Heikensten.

Stefan Ingves, 52 år, är ekonomie doktor och sedan 1999 chef för avdelningen för monetära och finansiella system på Internationella valutafonden (IMF).

Samtidigt har Svante Öberg utsetts till ny ledamot i Riksbankens direktion. Bakgrunden är att vice riksbankschef Villy Bergström meddelat riksbanksfullmäktige att han avgår vid årsskiftet, två år före utgången av hans mandatperiod.

Vice riksbankschef Lars Nyberg omvaldes för en ny mandatperiod.

Enhälligt beslut

Samtliga beslut fattades med enhällighet, skriver riksbanksfullmäktige i ett pressmeddelande.

Riksbanksfullmäktiges ordförande Jan Bergqvist och vice ordförande Johan Gernandt skriver i en kommentar till utnämningen:

”Stefan Ingves kommer från ett toppjobb i Internationella valutafonden. Han har erkänt stor kompetens och kapacitet. Redan när han startar som riksbankchef har han ett omfattande och värdefullt internationellt kontaktnät. Hans erfarenheter som vice riksbankschef under senare delen av 1990-talet borgar för god kontinuitet i Riksbankens arbete”.

Förklarar sin avgång

Vice riksbankschefen Villy Bergström förklarar sitt beslut att avgå:

”Jag har fyllt 67 år och känner att det är dags att trappa ned. Jag vill hinna med annat också, till exempel att slutföra ett bokprojekt jag arbetat på länge men också jakt och skogsbruk”.

Han skriver också att tiden på Riksbanken varit den bästa under hans arbetsliv.

”Det har alltid känts lätt att gå till jobbet och jag kommer att sakna det”.

Finansminister Pär Nuder, på finansministermöte i Luxemburg under tisdagen, vill inte säga något om utnämningen.

– Regeringen kommenterar inte riksbanksfullmäktiges utnämningar, hälsar Nuder via sin pressekreterare Anette Törnqvist.

Svante Öberg, som blir vice riksbankschef, är för närvarande chef för Statistiska centralbyrån (SCB). Tidigare har han bland annat varit chef för Konjunkturinstitutet (KI).

”Han har stor erfarenhet av frågor som är viktiga för Riksbanken, inte minst när det gäller ekonomisk analys och konjunkturbedömningar”, skriver Bergqvist och Gernandt.

– Stefan Ingves är en otroligt gedigen person med mycket bred kompetens, väl insatt i det svenska systemet efter sin tid på Bankstödsnämnden. Samtidigt har han arbetat med finansiella system på IMF, så han har en bra bakgrund, säger Åke Gustafsson, analyschef ränte- och valutamarknad på Föreningssparbanken.

– Svante Öberg har kanske inte samma penningpolitiska bakgrund, men är väl erfaren i bredare ekonomisk-politiska termer. Både från Konjunkturinstitutet och tidigare från sin tid som statsekreterare på finansdepartementet. Han har en tydligare politisk bakgrund som statssekreterare under röda regeringar, samtidigt har han inte en tydligare politisk profil än vad Villy Bergström har.

TT