Ryska pensionärer lurade av staten

NYHETER

De utlovade bilarna uteblev

Foto: Krigsveteranen Nikolaj Kiselev, 100, vid sin nya bil som han är för gammal för att köra.

Rysslands pensionärer har det tufft.

Förra året gick de miste om många av sina ekonomiska förmåner och i en delrepublik har krigsveteranerna blivit snuvade på utlovade bilar.

I dag firar ryssarna Segerdagen, men för de som tog landet genom kriget är livet fullt av motgångar.

Nikolaj Jakovlevitj Kiselev står bredvid sin bländande nya ”Oka”. På kavajen blänker medaljerna från kriget. Han är 100 år och har för första gången i livet en egen bil. Ett tack från staten för att han stred för fosterlandet under andra världskriget. Men Nikolaj är för gammal för att själv kunna ratta den efterlängtade gåvan.

Starka protester

Levnadsvillkoren för Rysslands gamla försämrades drastiskt förra året när en ny lag tog ifrån dem många av deras rabatter och förmåner.

Tidigare har pensionärerna, bland dem krigsveteranerna, kunnat åka gratis buss, fått gratis medicin och billigare hushållsel. Lagen som trädde i kraft i början av 2005 möttes av starka protester. Staten gick till viss del pensionärerna till mötes och höjde deras pensioner med 200 rubel – 57 kronor. Inte mycket pengar i Ryssland heller.

Delas inte ut

I delrepubliken Marilandet har den nya lagen lett till ännu en besvikelse. De utlovade Oka-bilarna delas inte längre ut, skriver tidningen Novaja Gazeta i sitt senaste nummer.

Bilarna var ett löfte till alla de som stred för fosterlandet under andra världskriget. När den nya lagen om indragna förmåner diskuterades var också frågan om gratisbilarna uppe. Men något beslut fattades aldrig. Och några mer pengar till inköp av bilarna blev det inte.

För gammal

Förra året väntade fortfarande 900 personer i delrepubliken på sin utlovade bil. Många av dem är gamla nu.

Som Nikolaj Jakovlevitj från Zvenigov.

Fast han fick faktiskt en bil. 2002 skrev han ett brev till delrepublikens president. Och lagom till 100-årsdagen i år dök den bländvita, splitternya lilla Okan upp. Men Nikolaj har blivit för gammal för att köra bil. Bakom ratten sitter istället hans barnbarn Aleksander. Han är också pensionär.

Fakta: Segerdagen 9 maj

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland