Iraks första folkvalda styre på 50 år klart

NYHETER

Bagdad

Det dröjde fem månader efter valet, men på lördagen gick det snabbt när Iraks regering blev godkänd och klar - fast några av de viktigaste ministrarna saknas.

Det väpnade upproret lät sig dock inte störas, utan krävde över 25 dödsoffer.

Premiärminister Nuri al-Maliki presenterade sitt manskap och regeringsförklaringen i parlamentet. al-Maliki blev nyckeln till regeringsbildningen när han i april efter flera månaders dödläge kom fram som kompromisskandidat till premiärministerposten.

Med hjälp av handuppräckning bland de 275 ledamöterna godkändes ministrar på löpande band, däribland den förre vice talmannen Hussein al-Shahristani på den hett åtrådda oljeministerposten, och den hårt kritiserade inrikesministern i övergångsregeringen, Baqir Solagh, som finansminister.

Solagh ogillas starkt av USA, som håller honom ansvarig för att grupper av shiamiliser kunnat verka inom poliskåren.

50 år sedan

Att Irak nu får en riktig regering är en milstolpe - det var ungefär 50 år sedan en någorlunda demokratiskt vald regering styrde landet. Men problemen är ju också många och delvis synbarligen oöverstigliga.

Till exempel har kurder, shiiter och sunniter misslyckats med att enas om tre viktiga ministerposter med säkerhetsansvar. Den knuten löstes på lördagen med att shiiten al-Maliki tills vidare sköter inrikesministerns sysslor.

Den sunnitiske vice premiärministern Salam al-Zaubai blir försvarsminister, också han tills en ordinarie minister kan utses. Den avgående planeringsministern Barham Salih, som är kurd, utsågs till "tillförordnad" minister för nationella säkerhetsfrågor.

När dessa nödlösningar stod klara reste sig en handfull sunnitiska ledamöter och marscherade ut i protest.

15 lik

Samtidigt rasar våldet med oförminskad styrka utanför parlamentets hårdbevakade väggar. Under lördagen dödades minst 26 människor i attacker runtom i landet.

19 personer dödades då en bomb utlöstes bland frukostkunder vid ett serveringsstånd i Sadrstaden, en fattig, shiamuslimskt dominerad del av Bagdad.

Fem personer dödades av en bilbomb vid en polisstation i staden al-Qaim nära syriska gränsen. Och i Baquba sköts en familj bestående av en armékapten, hans hustru och tre barn, ned. Det vuxna paret dödades medan barnen skadades.

Tidigare hade 15 torterade lik hittats i staden Musayib. Efter tortyren hade de skjutits ihjäl.

Tusentals lik har under liknande omständigheter hittats runtom i Irak sedan bombningen av gyllene moskén i februari i Samarra. De tros vara offer för våld mellan sunniter och shiiter.

TT-AFP