John-Folke, 30, räddade baby ur lågorna

NYHETER

Räddningschefen: En hjälteinsats

Foto: NSD/Emma Garpenbring
HJältedåd Inne i brandinfernot låg familjens 18-månadersbaby och sov. Grannen, John-Folke Aidanpää, räddade livet på honom. ”En hjälteinsats”, säger räddningstjänsten.

John-Folke Aidanpää i den lilla byn Vuono utanför Haparanda är en hjälte.

Det säger alla – utom han själv.

– Äsch, jag gjorde inget som ingen annan skulle ha gjort, säger han.

I söndags mitt på dagen kom John-Folke hem med bilen. På byvägen möttes han av grannens förtvivlade minsta dotter som skrek att det brann.

– Jag sprang över till grannen och där fick jag se grannfrun som försökte släcka en brand på övervåningen. Hon sa att den minsta pojken låg i sovrummet och sov, säger John-Folke till aftonbladet.se.

Förtvivlad situation

Situationen var förtvivlad. Att komma upp i trappan till övervåningen var som att gå in i en vägg, berättar John-Folke.

– Det var en otrolig rök och varmt också. Grannfrun hade en hink som hon försökte släcka med men det var omöjligt. Det gick inte att komma fram.

John-Folke sprang ut och fick se en stege som stod mot väggen nedanför sovrumsfönstret. Ham klättrade upp och knackade sönder rutan. Men eftersom stegen var för kort fick han häva sig upp de sista metrarna. Däruppe var det tack och lov inte så fruktansvärt rökigt, tack vare att sovrumsdörren var stängd.

Blev rädd

– Röken låg liksom i övre hälften av rummet, säger John-Folke.

Den 18 månader gamle pojken vaknade när John-Folke krossade fönstret och blev rädd och grät. John-Folke tog upp honom ur sängen och lyfte ut honom till mamman som tog emot på stegen. Sedan kunde han själv krypa ut.

Pojken klarade sig helt oskadd, tack vare att han legat under röken. Hans mamma fördes till vårdcentralen i Haparanda med rökskador. John-Folke klarade sig oskadd.

Tonar ner

– Äsch, det var som att stå i röken från en lägereld. Det var inget särskilt.

Han tonar helst ner sin egen insats, men Peter Wikström, insatschef på räddningstjänsten, konstaterar att John-Folke räddade livet på babyn.

– Det är inget mindre än en hjälteinsats, det som han gjort. Han lyckades hålla huvudet kallt i en otroligt stressande situation och det är inget annat än oerhört och fantastiskt bra gjort.

Insatschefen berättar att hallen på övervåningen varit övertänd. Värmen var så stark att en tv i ett angränsande rum smälte.

– Rökdykarna sade att det var oerhört varmt och tjock svart rök när de kom upp. Det är ett under att alla klarade sig levande, säger Peter Wikström.

Robert Triches