De gömmer sina miljoner

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är stjärnförfattarna som stoppar undan lönerna - i bolag

Klicka på bilden för större format.
Klicka på bilden för större format.

Bestsellerförfattarna tjänar miljontals kronor.

Men de tar bara upp en del som lön - resten gömmer de i olika bolag.

-Jag vill ha tillräckligt mycket pengar så jag ägnar mig åt sådant som är kul, säger Leif GW Persson.

Författare som Liza Marklund, Henning Mankell och Håkan Nesser är formidabla försäljningsmaskiner. Deras arbete har genererat mångmiljonbelopp.

Men bara en del av pengarna tas upp som lön. Resten låter de strömma in på olika bolag. På det sättet behöver de inte betala skatt för allt på en gång. Dessutom har de reserver att ta till under år med sämre försäljningssiffror.

Marklunds bolag rikt

Liza Marklund deklarerade senast för en taxerad inkomst på 981500 kronor. Det är en hög lön, men står knappast i proportion till hennes bokförsäljning. Enligt självdeklarationen har hon dessutom ingen förmögenhet.

Tittar man på hennes bolag blir bilden en helt annan. Den senaste deklarationen där visar ett resultat före skatt på över 11,5 miljoner kronor - och tillgångar på 26 miljoner kronor.

Dessutom äger hon (via sitt bolag) en tredjedel av Piratförlaget, som gjorde en vinst på 20 miljoner kronor - och har tillgångar på 82,7 miljoner.

"Ofattbart mycket"

-Jag vet, det är ofattbart mycket pengar. Jag har inte riktigt förstått hur mycket jag tjänar. Men jag har tagit ut en miljon i lön och även det är en enorm summa för mig, säger hon.

De andra två tredjedelarna av Piratförlaget ägs av Jan Guillou och hans sambo Annmarie Skarp.

Jan Guillous bolag gjorde förra året ett rekordresultat på 14,6 miljoner kronor. Företagets samlade tillgångar bokförs till 44 miljoner.

Kungen i sammanhanget är dock Henning Mankell. Hans Palco Media AB gjorde förra året ett resultat på över 25 miljoner kronor.

Dessutom äger han 100 procent av företaget Yellow Horse Film och Teve AB som gick med över sju miljoner kronor i vinst.

Verkliga värdet större

De två företagens samlade tillgångar bokförs till 99 miljoner kronor.

Det går ganska bra även för Leif GW Persson. Hans bolag gjorde ett resultat på närmare 2,4 miljoner kronor och bokför tillgångar på 6,3 miljoner.

Det verkliga värdet, på hans och de andra författarjättarnas bolag, är dock betydligt större än vad som syns i boksluten.

-Om du frågar skulle jag gissa på det dubbla. Men vissa saker, som copyright på böcker, är oerhört svårt att värdera, säger Leif GW Persson.

Vad tänker du göra med alla pengar?

-Jag vill skaffa mig så mycket att jag inte behöver tänka på pengar utan kan ägna mig åt sådan som är kul: läsa, skriva och jaga. Mitt klädkonto är som bekant inte så stort.

Fotnot: Samtliga uppgifter kommer från senaste offentliggjorda bokslut och taxeringar.

*Uppgiften från 2003

Olle Castelius

Publicerad: