Nyheter

Jas Gripen-plan störtade i havet

NYHETER

Piloten kunde räddas med helikopter

Ett Jasplan från F17 i Ronneby störtade på onsdagsmorgonen i Hanöbukten.

Piloten kunde räddas med hjälp av en av försvarets räddningshelikoptrar och föras till sjukhus.

– Han är chockad och nedkyld, men inte allvarligt skadad, säger Madeleine Flod vid Landstinget i Blekinge till aftonbladet.se.

Olyckan inträffade strax före klockan 9.30 på onsdagsmorgonen. Två Jas 39 Gripen från Blekinge flygflottilj i Kallinge utanför Ronneby genomförde en flygstridsövning över Hanöbukten då det ena planet havererade. Planet störtade utanför Utklippan omkring 40 kilometer söder om Karlskrona.

Blev okontrollerbart

Planet befann sig på 6000 meters höjd då det blev okontrollerbart.

– I den avslutande striden då man försökte skjuta ner varandra har det ena flygplanet kommit i ett läge då piloten blev tvingad att skjuta ut sig, säger överstelöjtnant Johan Svetoft vid F17 till TT.

Planet var då nere på 2000 meters höjd.

Fallskärm

Piloten landade med fallskärm innan planet gick ned i vattnet. Han räddades med hjälp av en räddningshelikopter från Ronneby och fördes till Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Vi har plockat upp piloten ur vattnet och han är förd till sjukhus, bekräftade Christer Ekeroth vid Flygräddningen i Göteborg för aftonbladet.se.

– Piloten mår enligt omständigheterna väl och är uppe och går, säger Marie Tisäter vid Försvarsmakten till aftonbladet.se.

Gått till botten

Det är ännu oklart varför haveriet inträffade. Planet har gått till botten och det är osäkert när det kommer att bärgas. Det ensitsiga planet ingick enligt uppgift i delserie 1, den första modellen av Jas 39 Gripen som utvecklades under 1980-talet och tillverkades i 30 exemplar.

De närmare omständigheterna kring olyckan ska utredas av Statens haverikommission. Alla flygningar med Jas 39 Gripen vid F21 i Luleå har ställts in i avvaktan på mer information. En utredningsgrupp från haverikommissionen var på onsdagseftermiddagen på väg till olycksplatsen.

Utreder bärgning

– I en första fas handlar det om att samla fakta genom till exempel intervjuer med de berörda för att försöka kartlägga vad som hänt, säger Sakari Havbrandt, operativ utredningschef vid kommissionen, till TT.

  Utredningsgruppen, som består av ordförande Carin Hellner, den före detta militära piloten Carl Hellström och den nuvarande civila piloten Tomas Krave, kommer också sannolikt att börja planera för att bärga planet.

– Det kan ju hända att det ligger för djupt eller för besvärligt till och det har förekommit att vi inte alls har hittat kraschade plan, säger Havbrandt till TT.

Jas alla framgångar och motgångar

Läs också:

Tidigare artiklar

Karin Lindblom, Simone Söderhjelm

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter