Nyheter

Regeringen håller fast vid apoteksmonopolet

NYHETER

Inga planer på att släppa försäljningen av läkemedel fri

Stockholm

Besvikna och förvånade - Svensk handel fick gå tomhänta hem efter mötet på socialdepartementet om apoteksdomen.

Regeringen har inga planer på att ändra systemen för försäljning av några läkemedel.

Men på sikt kommer receptfria läkemedlen att släppas fria, tror vd Dag Klackenberg.

Svensk Handel hade väntat sig att regeringen skulle ha tänkt om när det gäller tolkningen av domen från EU:s domstol om apoteksmålet tidigare i veckan, och att handeln vid fredagens möte skulle få en tidtabell för när de receptfria läkemedlen ska kunna säljas i vanliga butiker.

Så blev det inte.

Monopolet består

På socialdepartementet väntade budskapet att det inte finns några planer på att ändra systemen för försäljning av några läkemedel, vare sig receptfria eller receptbelagda.

- Sedan tar domen upp betydelsen av att ha en bra tillgänglighet även emot konsumenter, och det är självklart att vi måste se till att vi har en hög tillgänglighet som är acceptabel, säger statssekreteraren Mikael Sjöberg.

En åtgärd som diskuteras är fler apoteksombud än dagens 1 000. Men fler apoteksombud löser inte problemet tycker handeln.

- Att göra de receptfria läkemedlen till en allmän handelsvara kommer att vara ett mycket snabbare sätt att nå tillgänglighet och rättvisa mellan aktörerna, säger Dag Klackenberg som dock uppmanar sina medlemmar att sitta still i båten ett tag till.

Tror på förändring

Men han konstaterar att det finns en nervositet i branschen. Förr eller senare kommer någon att utmana monopolet, och det kommer att tvinga fram en förändring, tror han.

- Jag tror att regeringen av händelsernas egen logik kommer att komma överens med oss om en reglering av det receptfria.

Efter sommaren är Svensk handel inbjuden till socialdepartementet igen.

- Vi kommer att komma tillbaka med vår uppfattning i preciserad form och vår beskrivning av vad vi tror kommer att bli händelseutvecklingen, säger Klackenberg.

Apoteksdomen

Tidigare artiklar

Christina Lucas/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter