Mordet kan ha varit en hämnd

NYHETER

Förra året greps Mogadishus förre polischef i Sverige

1 av 3 | Foto: Abdi Hassan Awale, alias Abdi Qeybdiid, polischef i Mogadishu Somalia, grips av polisen på hotell Concordia i Lund, misstänkt för folkmord.

I oktober förra året greps Mogadishus förre polischef under ett besök i Sverige.

Mordet på Martin Adler kan ha varit en hämndaktion.

Den 16 oktober förra året greps expolischefen Abdi Qeybdiid på ett hotell i Lund på order av internationella åklagarkammaren i Göteborg. Misstanken löd: folkmord.

Släptes fri

Men efter häktningsförhandlingen i Göteborg släpptes Abdi Qeybdiid på fri fot. Bevisen, en 14 år gammal videofilm, ansågs inte räcka till åtal.

I samband med gripandet uttalades flera hot mot Sverige och svenska intressen från Abdi Qaybdiids anhängare.

Cirkulerar rykten

En talesman för de Islamiska domstolarna sa i fredags att det troligen var anhängare till Abdi Qeybdiid, som låg bakom mordet på journalisten Martin Adler. Motivet skulle vara gripandet i Sverige.

– Det cirkulerar många rykten om varför Martin Adler mördades i Mogadishu, säger Mohamed Amin, somalisk journalist. Ett av dem är att mordet var en ren hämndaktion.

Jobbade med danskar

Det finns också rykten om att mordet har samband med de omstridda danska Muhammed-karikatyrerna. Martin Adler jobbade tillsammans med ett danskt par när han sköts till döds.

– Vi utreder hela händelseförloppet och har tillsatt en kommission som ska samla in all tillgänglig information, säger Sharif Sheikh Ahmed, ledare för Islamiska domstolen. När resultatet är klart ska vi med beslutsamhet gripa gärningsmannen.

Tre gripna i går

I går eftermiddag greps tre personer, misstänkta för inblandning i mordet. På vilka grunder de gripits är oklart.

Läs mer:

Tidigare:

Eric Tagesson