Oskyldiga kräver staten på miljonbelopp

NYHETER

Drabbade av Pirate Bay-razzian: ”En veckas nedsläckning kan vara en dödsstöt”

De fick sina servrar beslagtagna vid polistillslaget mot Pirate Bay - nu kräver de skadestånd.

- Flera av dem riskerar konkurs efter statens agerande, säger företagarnas juridiska ombud Clarence Crafoord.

De oskyldiga företagarna hade sina servrar i samma lokaler som Pirate Bay. Någon annan koppling finns inte mellan dem och nedladdningssajten som Rikskriminalen slog till mot den 31 maj.

- Man kan likna det vid att de parkerat i ett parkeringshus där polisen vill komma åt några bilar. Men så tar man med sig alla i hela parkeringshuset, säger Clarence Crafoord på Centrum för Rättvisa - som driver fallet gratis.

”Det enda rimliga”

Företagarna kräver mellan 10 000 och 200 000 kronor var. Sammanlagt blir riskerar staten att behöva kompensera dem med miljonbelopp.

- Det vore det enda rimliga. Det här är små it-företag, med en eller några anställda. En veckas nedsläckning kan vara en dödsstöt, säger Claernce Crafoord.

Skadeståndskraven skickas till justitiekanslern med start i dag. Hittills har Centrum för Rättvisa haft kontakt med ett femtontal av de drabbade företagarna, som tillsammans äger cirka 200 av de beslagtagna servrarna. Clarence Crafoord tror att fler företagare kommer höra av sig och komma med ytterligare krav.

Karin Henriksson