Ett skott från inbördeskrig

NYHETER

Hamas har pressats till bristningsgränsen

1 av 3 | Foto: MAKTKAMP Fatahanhängare marscherar genom flyktinglägret Rafah på Gazaremsan och skriker slagord mot den Hamasledda regeringens nya säkerhetsstyrka i området. Motsättningarna mellan Fatah och Hamas är ytterst nära att resultera i inbördeskrig.

Palestina står ett skott från inbördeskrig.

Främste provokatören är i mitt tycke president Mahmud Abbas.

Med västvärlden tyst applåderande bakom hans rygg.

Abbas har länge varit Västs favorit. En grå, okarismatisk men pålitlig, moderat palestinier som fattar att det inte går att hålla fast vid alla orealistiska krav om världens värsta brandhärd ska släckas.

En fredens man som nu spelar högt.

Omvärldens och Fatahrörelsens taktik är glasklar. Abbas ska utnyttja sina starka ställning som president till att tvinga bort terrorstämplade Hamas från makten. Annars sävlige Abbas stressas av Israels hot att vid årsskiftet fastställa egna gränser utan ett fredsavtal med palestinierna.

Fatah accepterade aldrig valnederlaget i januari. De uppträder som om de fortfarande hade makten.

Presidenten försöker ogiltigförklara valet med att utlysa en folkomröstning i juli som i praktiken ska tvinga Hamasregeringen att erkänna Israel eller avgå.

Tillåts inte regera

Syftet är gott men vad blir resultatet?

Planerna har trappat upp maktkampen mellan Hamas och Fatah till bristningsgränsen.

Abbas var den som övertalade Hamas att ge sig in i politiken och lägga terrorn på hyllan, åtminstone tillfälligt. Väl där ger han dem inte en chans att regera.

I samma kittel kokar den internationella bojkotten av Hamas. Hungriga statsanställda - mestadels Fatahanhängare - har senaste veckan stormat parlamentet i Ramallah två gånger i protest mot att Hamas inte betalat ut deras löner på fyra månader.

Ska svältas ut

Väst har inte bara dragit in sitt bistånd. USA stoppar banker världen över från att föra över pengar till den palestinska regeringen.

Hamas är så pressat att utrikesminister Mahmud Zahar agerade penningkurir när han återvände från en pr-turné i Asien med fyra resväskor packade med 140 miljoner kronor i sedlar. Ändå långt ifrån tillräckligt för att betala lönerna till 165 000 anställda.

USA, Europa och vännen Abbas balanserar på en väldigt tunn lina.

De satsar allt på att tvinga Hamas att svälja den beska medicinen och erkänna Israel.

Efter att nyligen ha återvänt från Gaza och Västbanken tror jag inte att Hamas viker sig. Mer talar för en våldsam utveckling. Rena eldstrider mellan Hamas och Fatah har redan inträffat. Båda sidor talar om att undvika inbördeskrig till varje pris men handlar i rakt motsatt riktning.

Nära kaos

Välansedda International Crisis Group är entydig i sin analys:

-Vi står bara ett tragiskt steg - exempelvis mordet på en hög Fatah eller Hamasledare - från totalt kaos.

Hög tid för Väst, Abbas och Hamas att ställa sig frågan: Vem tjänar på att palestinierna slåss mot varandra?

Fatah och Hamas – så olika är de

Viktigaste skiljelinjerna mellan Hamas och Fatah:

Foto: Hamas ligger bakom en lång rad självmordsattentat i Israel.