Brandattentat mot moské

NYHETER

Malmö

Moskén i Malmö utsattes för ett nytt brandattentat strax före midnatt natten till lördagen. En man fick föras till sjukhus. Moskén fick lättare rök- och sotskador.

Flera mindre brandhärdar hade anlagts i huvudbyggnaden, men dessa släcktes snabbt av räddningstjänsten som larmades av förbipasserande som såg rök från byggnaden.

En man fick föras till sjukhus med lindriga rökskador. Mannen bor tillfälligt i moskén med anledning av fastemånaden ramadan och sov i byggnaden när branden började.

Någon hade genom att krossa ett fönster på moskéns baksida tagit sig in i byggnaden.

- Det fanns ett mindre antal brandhärdar inne i lokalen som vi släckte, säger Swen Krook, vakthavande brandingenjör. Det tyder ju på att det inte var någon naturlig brandkälla.

Swen Krook bedömer att skadorna är av mindre omfattning.

- Det rör sig om rök- och sotskador.

Malmöpolisen beslutade att omgående påbörja den tekniska undersökningen av moskén. Man hade personal på plats redan vid halv tvåtiden på lördagsnatten.

- Det här har högsta prioritet. Det är samma modus som i september så vi misstänker att det kan vara samma gärningsman, säger Lars-Olof Anderberg, länsvakthavande vid Skånepolisen, till TT.

Attentatet är det andra på kort tid. Natten till den 18 september kastade någon in en flaska med brännbar vätska genom att krossa ett av moskéns fönster. Även den gången kunde branden släckas utan att vålla omfattande skador.

Vid en anlagd brand 2003 skadades moskén och andra av Islamic centers byggnader totalförstördes.

TT