Överlevde tsunamin – och Wilma

Foto: drabbade - igen Svenske Johan Wengrud och Anna Persson överlevde flodvågen i Thailand. Efter ett jobbigt år åkte de till Florida för att vila upp sig. Då slog orkanen Wilma till.
NYHETER

I Thailand mötte de naturens rasande kraft under tsunamin.

I Florida hände det igen.

- Det känns som om vi jagas av katastrofer, säger Johan Wengrud.

Foto: När orkanen Wilma drog igenom Florida orsakade den enorm förödelse .

Annandag jul kämpade de för sina liv i dödsvågen som svepte in över Phi Phi-öarna. Både Anna Persson, 23, och Johan Wengrud, 31, överlevde. För två månader sedan reste de till Florida på långsemester.

Huset skakade

- Vi kände att vi behövde vila. Få ny kraft efter tsunamin, säger Johan Wengrud.

Förra veckan var de på Jamaica. Redan där kände de av Wilma, men uppfattade den då inte som den katastrof den skulle bli. I helgen, tillbaka i Florida, följde de i tv orkanen Wilmas framfart över golfen. Då klassades den som en tvåa på den fem-gradiga orkanskalan. Det kändes fortfarande lugnt.

Men så blev det inte. Natten till i måndags vaknade familjen av skakningar i huset där de bor i Fort Lauderdale. Orkanvindarna gick upp mot 200 kilometer i timmen.

-Orkanen ökade i styrka under natten.

Under natten klassades Wilma upp till en fyra. Familjen sökte skydd i en hall mitt i huset. I ett rum som saknar fönster satt de och tryckte från sex i måndags morse till klockan två på eftermiddagen - Johan och Anna, hennes mamma, hennes syster och man och deras nyfödda pojk. Huset höll mot alla odds.

- Man måste vara med om det för att förstå" Det regnar ihärdigt och det känns som hela jorden snurrar - men man hänger inte med. Palmerna ligger i backen, tegelpannor flyger som fåglar i skyn och bilar välter och dunsar in i hus.

Går inte att jämföra

Johan Wengrud vill inte jämföra orkanen Wilma med tsunamin.

- Det går inte. Fler dog på Phi Phi än överlevde. Ändå känns det som vi jagas av katastrofer. Dödssiffrorna är lägre här - men förödelsen är ändå total. Det är som en krigszon, säger Johan Wengrud.

Petter Ovander