Göran och Marianne: ”Det finns en harmoni i huset”

1 av 3 | Foto: Dörrkarm.
NYHETER

Göran och Marianne Sonnesjö flyttade in i sitt betonghus i funkisstil i slutet av förra året. Det är på 265 kvadratmeter och ligger utanför Åkersberga.

Varför valde ni ett betonghus?

– Jag har bott i trähus tidigare men har alltid varit förtjust i betong. Det är snyggt och har så bra egenskaper. Håller jämn och bra temperatur med låg energiförbrukning, är lugnt och tyst och man behöver inte vara rädd för fuktskador.

Var det svårt att hitta någon som kunde bygga ett betonghus?

– Nej, det finns en del att välja på. Däremot kan det vara svårt att välja byggsystem. Ska det muras blir det dyrare, vi valde prefabricerade betongväggar med isolering i.

Hur är priset jämfört med ett trähus?

– Det är i nivå med ett kataloghus i trä av lite bättre kvalitet. Ser man till husens livstid blir stenhuset det billigare eftersom det kräver så lite underhåll.

Finns det några nackdelar?

– Det gäller att tänka till innan, så att all el hamnar rätt i väggarna. Det går visserligen att bila sönder väggarna och dra el efteråt men det är inte så kul. Vi har inte behövt göra det.

Vad är det bästa med huset?

– Att det är sådan harmoni i det.

Dyrare att bygga – men billigt i drift

Trä eller sten är i mångt och mycket en smakfråga. Men inte enbart – det krävs en tjockare plånbok för att bygga ett hus helt i sten. Här är några experttips för dig som funderar på att bygga i sten eller betong.

Anna Björe

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård