Han tjänar på fågelsmittan

Foto: Efterfrågade ”Om influensan börjar smitta mellan människor behövs den här”, säger produktionschefen Peter Carlsson i Svenljunga i en av maskerna.
NYHETER

Rädsla för fågelinfluensan innebär ett lyft för två västgötaföretag.

De tillverkar skyddsmasker för hela Europa.

Sedan före sommaren har antalet order till Svenljungaföretaget ACE Protection mer än fördubblats. Två personer har anställts, extra personal kallats in och företaget gick nyligen upp från två till tre skift.

Sålde slut

Ungefär 70000 engångsmasker tillverkas varje dygn och nästan allt exporteras till länder i Europa. Ingen vill på nytt vara med om det som hände när sarsviruset spred sig. På drygt en vecka hade hela världens tillverkare slut på filtermasker.

-Vi sålde enorma mängder under sarstiden och byggde upp en väldig kapacitet då. Men nu har vi kommit till max, säger Peter Carlsson, produktionschef.

Skyddsutrustning

Masken görs av ett filter som produceras på grannföretaget Scandfilter i Svenljunga. Även där har bemanningen och produktionen ökat.

Efter katastrofen i World Trade Center 2001 tillverkade företagen i Svenljunga masker till räddningsarbetarna. Annars säljs skyddsutrustningen till industrin och till exempel gruvor.

I Skandinavien är ACE relativt ensamma om att göra masker.

Tidigare artiklar

Karin Johansson