Åk vart du vill för 20 kr

NYHETER

Budgetförslaget: Billigare resor med SL

Foto: 2 KM ELLER 10 MIL SPELAR INGEN ROLL Alla kontantresor ska kosta 20 kronor - 10 kronor om du är pensionär eller ungdom. Och du kan åka hur långt du vill. I dag kan en resa kosta upp till 75 kronor enkel väg.

Snart räcker en tia för alla resor i Stockholm för ungdomar och pensionärer.

Och ingen ska betala mer än 20 kronor.

SL förändrar hela taxesystemet nästa år – för att få fler att ställa bilen.

Den rödgröna majoriteten i landstinget presenterade i går sitt budgetförslag för 2006.

Den största förändringen gäller kollektivtrafiken. Från maj nästa år sker en mindre revolution i taxesystemet.

Då kommer alla kontantresor inom Stockholms län att kosta 20 kronor-vare sig du åker flera mil eller bara några stationer med tunnelbanan.

Remsorna försvinner

En enkel resa kostar i dag 30 kronor för första zonen och sedan ytterligare 15 för varje ny zon man passerar, maximalt 75 kronor

Den som främst åker korta sträckor, inom en zon, kan i dag köpa ett förköpsremsa som ger en kostnad på 14,50 kronor per resa.

Men remsorna slopas helt i det nya systemet-vilket innebär en kostnadshöjning på 5,50 kronor per resa.

Enligt SL är 55 procent av resorna med förköpsremsa enzonsresor.

För pensionärer och ungdomar blir det nya enhetspriset 10 kronor. Dessutom höjs åldersgränsen för ungdomsrabatten till 20 år i budgetförslaget.

De flesta åker på kort

- De allra flesta åker ju i dag på kort och där har vi sedan länge haft principen att det är ett enhetspris och det tycker vi är väldigt viktigt, bland annat ur rättvisesynpunkt, säger trafiklandstingsrådet Anna Kettner (s) till SVT:s ABC.

Kostar 85 miljoner

- Vi har också tagit till oss den här kritiken att det är väldigt dyrt, framför allt om man åker långt, och det skapar till exempel effekten att den som i vanliga fall åker bil kanske drar sig onödigt mycket från att prova kollektivtrafiken.

Biljettreformen tros kosta landstinget uppemot 85 miljoner kronor nästa år.

- Det är helt fel tänkt. varför vill de göra korta resor dyrare och längre ännu billigare, säger Hans-Erik Malmros (m), ledamot i SL:s styrelse, till Metro.

Oppositionen vill i stället att pengarna läggs på att rusta upp SL.

Nyheter i 2006 års budget

Johan Edgar