Ekologisk mat – en livsstil

NYHETER

Fler och fler bryr sig om miljö och hälsa

Foto: PETER WIXTRÖM
MÅR BRA AV ATT ÄTA GRÖNT Josefine Hybinette och Felicia Leksell äter ekologiskt för att det är gott och för att de är rädda om miljön.

I höst ska vi veta vad vi stoppar i oss.

Och varför.

Ekologiska och biodynamiska restauranger, fik och butiker öppnar på löpande band.

– Detta är början på en förändring i vår livsstil. Det finns en ökad medvetenhet inför vad vi äter. Det har varit väldigt tydligt under det senaste året, säger Christina Cheng, trendanalytiker vid Embrink Design.

Inte bara i Sverige – utan även i flera andra delar av världen.

Söker rötter

– I USA har ekologiska butikskedjan Whole Foods fått ett enormt genomslag. Jag vet att svenska Hemköp sneglar på dem och funderar på att göra något liknande, säger Christina Cheng.

Hon kallar det en motreaktion.

Mot globalisering. Mot allt sämre mat.

– Folk söker sina rötter i allt större utsträckning. Ekologisk mat blir ett tydligt komplement till massproducerad mat.

Och det är stockholmarna som leder den svenska utvecklingen.

Men Christina Cheng vill inte kalla det en fåfäng innerstadstrend.

Folk är medvetna

– Det finns Östermalmstjejer som åker stadsjeep, äter ekologiskt och utövar yoga. Men i första hand handlar det om att folk har blivit mer medvetna.

Butiksägaren Mickey Vujicic håller med.

Hennes butik Gryningen har funnits sedan slutet av 1980-talet.

Hon ser en förändring.

– Ja, våra kunder har alltid varit väldigt medvetna. Men nu märker man att det sprider sig till andra folkgrupper än det gjort tidigare.

Så odlas maten miljövänligt

Ronnie Sandahl