Slaget om Stockholm

NYHETER

Rekordmånga greps i går kväll efter upplopp

1 av 5 | Foto: Fullt slagsmål Redan i inledningsskedet av demonstrationen var det stökigt. Många av deltagarna var maskerade och skrek slagord mot polisen. Så småningom greps 140 personer.

140 personer greps i går kväll för våldsamt upplopp i centrala Stockholm.

Demontranterna jublade när skyltfönster efter skyltfönster slogs sönder längs Sveavägen.

I natt anhölls två personer.

- Jag har aldrig varit med om att man har plockat in så många för ett brott, säger Kjell Lindgren, polisens informationsansvarige.

Vid 16-tiden samlades cirka 1 500 personer vid Odenplan i Stockholm för att delta i gatufesten Reclaim the city.

Redan i inledningsskedet var det stökigt med personer som kastade stenar och flaskor mot polisen. Två personer greps för våld mot tjänsteman.

Hotfull stämning

Vid 18-tiden började folkmassorna röra sig i en kortege mot Sergels torg. Stämningen var tidvis hotfull, många av deltagarna var maskerade och skrek slagord mot polisen. Flaskor och pinnar kastades mot polisen. Några butiker fick sina skyltfönster krossade varpå ett stort jubel utbröt i folkmassan. Demonstranterna var uppenbart uppspelta.

- Vi gör det här för att ta tillbaka det utrymme som är vårt och för att visa att vi inte tolererar dagens samhälle, sa en demonstrant som sa sig tillhöra Peppbrigaden, en undergrupp till Osynliga partiet.

När kortegen nådde Hötorget urartade det.

Stora folkmassor gjorde så kallade rusningar och krossade ett tjugotal skyltfönster.

- De kastade grejer och anföll polisen. Som tur är kom inga personer till skada, säger Kjell Lindgren.

Spärrade av området

Polisen spärrade av området och grep 140 personer för våldsamt upplopp. De fördes sedan till polisstationerna på Norrmalm och Södermalm, där de under natten identifierades och förhördes.

Två anhölls sedan för våldsamt upplopp, och deras ärende ska nu lämnas över till ungdomsroteln, då de är under 18 år.

Ytterligare ett tjugotal personer greps under kvällen för olika brott, bland annat brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman och skadegörelse. Tre personer greps efter att ha vält ner en städbil på ett spår på Centralstationen.

Ungdomar drog runt

Gatufesten tog slut vid 21-tiden men det var stökigt långt efteråt. Grupper av ungdomar drog runt i city och runt 100 personer omhändertogs på olika platser och bussades i väg till olika platser utanför stadskärnan.

- Det gör vi för att stävja oroligheter, säger Kjell Lindgren.

Inte förrän vid 23-tiden var det lugnt i city.

Läs mer:

Therese Hansson