Tjetjenska rebellers hemsida i beslag

NYHETER

Svenska myndigheter grep in efter klagomål från Ryssland

Säpo, riksåklagaren och utrikesdepartementet har i månader fått påstötningar från ryska ambassaden om svenska servrar som hyst de tjetjenska rebellernas hemsida. Nu är servrarna beslagtagna.

Personerna bakom www.kavkazcenter.com framför mycket stark kritik mot den ryska regimen och stöder tjetjenernas väpnade kamp mot Ryssland.

När TT i mars 2005 via sajten fick en exklusiv intervju med den tjetjenske separatistledaren Sjamil Basajev protesterade Ryssland officiellt hos den svenska regeringen. Intervjun kunde uppmuntra terrorism, hette det från ryskt håll.

Hyllar attentat

Sajten ligger på servrar som tillhör den finländske företagaren Mikael Storsjö. Han fick problem hösten 2004 med finländska och ryska myndigheter och flyttade över till servrar i Sverige. Här hyr han sig på ett webbhotell i Stockholm.

I sajtens ryskspråkiga del finns artiklar som hyllar höstens rebellattack i den ryska delrepubliken Kabardinien-Balkariens huvudstad Naltjik. Hur många ryska soldater och rebeller som miste livet har sidorna olika syn på. Officiellt dog 137 personer.

- Den ryska versionen av sajten bryter mot FN:s och de europeiska dokumenten om kampen mot terrorismen som Sverige har skrivit under, sade Anatolij Kargapolov, pressattaché vid den ryska ambassaden, till TT på lördagen.

Kort förhör

Dagen före fick ägaren till webbhotellet ett samtal från internationella åklagarkammaren i Stockholm. Det gällde ett möte.

- De kom till kontoret och höll ett kortare förhör om vår relation till kunden. En person från rikskriminalpolisen deltog också. Sedan beslutade åklagaren om husrannsakan och att två servrar skulle beslagtas, säger ägaren till TT.

- Jag ser det närmast som ett övergrepp. Jag håller inte med om vad som skrivs på hemsidan, men jag respekterar deras rätt till yttrandefrihet.

Kammaråklagare Håkan Roswalls brottsmisstanke är uppvigling. TT har sökt honom i två dagar utan framgång.

"Påtryckning"

Enligt Mikael Storsjö och webbhotellsägaren ligger den ryska ambassaden bakom åklagarens agerande.

- Det handlar helt klart om politisk påtryckning från Ryssland, säger Storsjö till TT.

Kargapolov sticker inte under stol med att ambassaden i flera månader regelbundet skickat översättningar av "kränkande artiklar" till svenska myndigheter.

TT: Är Ryssland tillfreds med åklagarens beslag?

- Vi har noterat att servrarna konfiskerats. Den åtgärden borde ha skett för länge sedan, svarar Kargapolov.

- Ryssland har haft starka invändningar mot att Kavkaz Center opererat från Sverige och anstiftat våld.

På internetadressen finns nu en temporär sajt som hänvisar till en server i Litauen med identiskt innehåll. Högsta domstolen beslutade nyligen att verksamheten får fortsätta, vilket Ryssland protesterar mot.

Lars Pedersen/TT