EU undantas från USA:s tullar

Reporter: TT

Publicerad:
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer vid ett tidigare utskottsframträdande i senaten. Arkivfoto.
Foto: Jose Luis Magana/AP/TT
USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer vid ett tidigare utskottsframträdande i senaten. Arkivfoto.

EU omfattas inte när USA inför skyddstullar på stål- och aluminium i natt.

Införandet av tullar pausas för EU och ytterligare sex länder.

Nyheten från Washington rapporterades av flera medier. De hänvisade till ett anförande som den amerikanska regeringens handelsrepresentant Robert Lighthizer höll inför senatens finansutskott.

– Tanken som presidenten har, baserad på ett antal kriterier, är att vissa länder borde lämnas utanför. Det är länder som vi förhandlar med. Vad han beslutat göra är att pausa implementeringen av tullarna när det gäller de länderna, sade Lighthizer i senatutskottets egen webbsändning från mötet.

Och vilka länder är det? frågade senatorn Ron Wyden.

– Vi har de två Nafta-länderna (Mexiko och Kanada), som vi vet var vi har. Vi har EU. Vi har Australien, Argentina, Brasilien och naturligtvis (Syd)Korea. Det är listan, svarade Lighthizer.

Gäller en månad

Det är ännu oklart om hur länge undantaget gäller och vad som krävs för att få behålla det på sikt. Det brasilianska stålinstitutet uppger enligt Reuters att undantaget för Brasiliens del gäller i 30 dagar.

EU-tjänstemän säger till Financial Times att undantaget för EU förutsätter att EU gör framsteg när det gäller att minska USA:s handelsunderskott med Europa. En diskussion ska inledas för att lösa frågor som skapar irritation i de båda parternas handelsrelationer.

Nyheten kom just när EU-ledarna samlats för toppmöte i Bryssel. De ska bland annat diskutera eventuella motåtgärder på USA:s tullar och även lufta sin oro för att sådana motåtgärder kan leda till ett handelskrig. EU har argumenterat för att det inte är Europas stålexport som hotar amerikanska jobb. Statsminister Stefan Löfven påpekar att det framför allt är överkapaciteten i Kinas stålproduktion som är problemet.

USA:s president Donald Trump har hänvisat till att skyddstullarna, 25 procent på stål och 10 procent på aluminium, behövs eftersom det är ett hot mot landets nationella säkerhet om den inhemska stålindustrin slås ut. EU anser dock att tullarna strider mot internationella handelsregler.

– Vi har argumenterat hela tiden för att det här inte är i enlighet med WTO:s regler och att EU inte borde inkluderas (i tullarna). Vi är vänner och partner och utgör inget hot till USA:s nationella säkerhet, sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström när hon på torsdagen avrapporterade sitt Washington besök tidigare i veckan för EU-parlamentet.

Fyra miljarder om året

Nyheterna från Washington var beskedet som EU hoppades på. Det finns nu mer tid för att försöka slippa amerikanska stål- och aluminiumtullar även på sikt.

Redan när EU-ledarna anlände till toppmötet fanns vissa försiktiga förhoppningar om att beskedet från Washington skulle bli positivt. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen var hoppfull.

– Men med den amerikanske presidenten kan man aldrig helt veta. Beslutet ligger ju hos honom, sade han.

Tio procent av Sveriges stålproduktion exporteras till USA, motsvarande ett värde på fyra miljarder kronor årligen, enligt branschorganisationen Jernkontoret. Stålindustrin sysselsätter 15 000 personer. Om man även räknar in underleverantörer handlar det om tre gånger så många.

Löfven uppgav i riksdagens EU-nämnd i onsdags att det är svårt att bedöma konsekvenserna för svensk ekonomi om de amerikanska ståltullarna drabbar svensk export. Samtidigt finns en oro för att andra marknader för svensk stålexport översvämmas av billigt stål som andra länder inte kan exportera till USA.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN