Larmet: All choklad kan ta slut – om 30 år

NYHETER

Om forskarna har rätt är det här dåliga nyheter för den som gillar choklad. För om 30 år kan chokladen vara slut, enligt dem, skriver The Sun.

Foto: Pi Frisk / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det kan bli akut chokladbrist om forskarna har rätt.

Inom 30 år kan chokladen vara slut, varnar forskare. Detta på grund av det kommer att bli ett varmare klimat, vilket inte gynnar odlandet av kakaobönor.

Kakaoträd trivs nämligen bäst i regnskogsliknande förhållanden som det är nära ekvatorn. Dessa hotas nu av sjukdomar och ett klimat som som kommer att suga fukten ur jorden. År 2050 spår man att det kommer vara omöjligt att få till ordentliga skördar på många ställen i världen. Bönder kommer att tvingas att flytta sina odlingar till högre höjder, men det finns begränsad plats och många platser är skyddade för djurliv.

”Kommer ha ett underskott på 100 000 ton”

Enligt en av forskarna, Doug Hawkins, så är en del av problemet att det är fattiga familjer som står för kakaoproduktionen som har inte råd med gödnings- och bekämpningsmedel.

– Allt pekar på att vi kommer ha ett underskott på 100 000 ton per år de närmsta åren, säger han i ett uttalande.

Moderna jordbrukstekniker kan förbättra avkastningen men det är bara en del av svaret menar forskarna.

Forskning som finansieras av chokladjätten Mars har nyligen kartlagt kakaoträdens genetiska kod. Nu jobbar de med att skapa nya genetiskt modifierade hybrider som de hoppas ska kunna motstå varmare och torrare väder och som dessutom fortfarande producerar högkvalitativ kakao, skriver The Sun.

Glöm mjölkchoklad – nu är rosa chokladen här 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Choklad