Uttalanden om Ingvar Kamprad upprör: ”Visa respekt”

avMalin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera är kritiska till Ung Vänster som bara några timmar efter Ikea-grundarens död skrev ett politiskt budskap om det hela.

”Osmakligt, visa respekt mot anhöriga” skriver en person om ett av uttalandena.

1 av 2 | Foto: Skärmdump Twitter
Ung Vänster får kritik efter uttalande om Ingvar Kamprad.

Ingvar Kamprad, Ikeas grundare, avled i helgen 91 år gammal. Flera har uttryckt sin sorg – både kändisar och ministrar. Även kung Carl Gustaf hyllade möbelkungen: ”Ingvar Kamprad var en sann entreprenör, som genom sitt livsverk Ikea bidrog till att föra ut Sverige i världen”.

Men vissa har även uttryckt sig kritiskt om Ingvar Kamprad – vilket flera tycker är okänsligt så kort inpå hans död.

Ung Vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund, gick ut med ett politiskt budskap om hans död på sin Facebooksida.

Ikeas ägare och grundare Ingvar Kamprad har dött. Han har byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor i Sverige och andra delar av världen för att pressa löner och kostnader. Han har även skrivit bolaget i skatteparadis för att smita från skatten i Sverige. Det är tid att arbetarna får tillbaka det han stulit från dem”, står det i inlägget som är undertecknad Henrik Malmrot, förbundsordförande för Ung Vänster.

Han påstår att han själv är tidigare anställd på Ikea.

Vi är 150 000 arbetare som borde få dela på arvet”, avslutas inlägget.

Flera har reagerat på inlägget. ”Att ni inte skäms”, skriver någon och ”Osmakligt, visa respekt mot anhöriga” skriver en annan.

Avböjer att kommentera

Även Barbro Sörman, Vänsterpartiets tidigare distriktsordförande i Storstockholm, kritiseras i sociala medier för ett uttalande.

”När en nazistisk kapitalist dör. Ja, det är väl kanske inget att sörja”, skriver hon på sin Twitter och får mothugg.

”Nä visa lite jävla respekt för en människa som precis avlidit, en familjefar, en koncern ägare, en landsfader har precis gått bort”, skriver en användare.

Aftonbladet har sökt kommentar gällande uttalandena från Jonas Sjöstedt – som avböjer. ” Vi kommenterar inte det” hälsar pressekreteraren Jessica Nordh i ett sms.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM