Publicerad:
Uppdaterad:

60 mil i 40-gradig kyla äventyret kan börja

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu startar det stora äventyret.

I går seglade Ola Skinnarmo iväg i Nansens fotspår.

Med på resan finns en blandad besättning med äventyr i sikte.

– Vi är oerhört laddade, säger de.

En och annan val eller isbjörn kommer nog att siktas av Ola Skinnarmo och Torkel Ideström. De har 60 mil att skida över Grönlands inlandsis.
Foto: Tommy Mardell
En och annan val eller isbjörn kommer nog att siktas av Ola Skinnarmo och Torkel Ideström. De har 60 mil att skida över Grönlands inlandsis.

Det var spänd förväntan i luften när de två äventyrarna Ola Skinnarmo och Torkel Ideström och deras sju besättningsmän styrde ut från Skeppsbron i Stockholm.

– Just nu längtar jag bara efter att äventyret ska sätta igång, säger Torkel Ideström.

Det är norrmannen Fridtjof Nansen som inspirerat dem till projektet. 1888 korsade han Grönland efter att först ha seglat dit.

Nu ska Ola Skinnarmo och Torkel Ideström gå i Nansens fotspår.

Första riktiga skidexpeditionen

– Nansen var ju en hjälte och en kanoncool kille. Han genomförde den första riktiga skidexpeditionen, sedan fick han Nobels fredspris också. Det får bli nästa mål, skrattar Ola Skinnarmo.

– Vi ska absolut inte slå några rekord över huvud taget, bara njuta av isbergen, haha. Nu hoppas jag på att vi kan klara omställningen mellan vatten i fast och flytande form. Jag är ju en landkrabba egentligen, men som tur är har jag med mig folk som kan.

Dessa kunniga är en brokig grupp entusiaster med brinnande intresse för äventyr. Bland andra kommer Aftonbladets medarbetare Staffan Heimerson att rapportera och göra en dokumentärfilm om äventyret.

Med finns också Martin Hedberg, meteorolog bekant från tv.

– Hur skulle jag kunna låta bli att följa med? Jag har seglat förut över Atlanten och håller på med en del andra äventyrssporter. På resan hoppas jag att få se lite speciella väderfenomen och passa på att dokumentera dem under resans gång. Men det ska nog vara måtta på vädret, det tycker nog de andra i alla fall.

Lina Pihl (lina.pihl@aftonbladet.se)

Publicerad:
Publicerad: