Trump om Iran: ”Dags för förändring!”

Nya protester har hållits i Iran i natt.

Totalt har tolv personer dödats i samband med de senaste dagarnas protester enligt nyhetsbyrån AP.

President Rohani säger i ett uttalande att regeringen kommer att ”bemöta upprorsmakare och lagbrytare” som ”förolämpar revolutionens helighet och värderingar”.

Det är i staden Izeh i sydvästra Iran som två uppges ha dödats och flera skadats. Där, som på flera andra håll i landet, har det protesterats mot regimen de senaste dagarna.

– Jag vet inte än om nattens skjutning kom från de protesterande eller från polisen, säger den lokala politikern Hedayatollah Khademi till nyhetsbyrån Ilna.

Totalt har tolv personer dödats sedan protesterna drog i gång i förra veckan, rapporterar bland nyhetsbyrån AP med hänvisning till statlig media. Två av de är personer som dödats i staden Droud i i västra Iran under oroligheter i lördags.

Rohani: ”Kommer bemöta upprorsmakare”

Efter flera dagars protester har omkring 200 demonstranter gripits i huvudstaden Teheran. Situationen är pressad och president Rohani säger visserligen att det måste finnas "utrymme för kritik", men höjer också ett varnande finger.

– Kritik är något annat än våldsamheter och förstörelse av allmän egendom.

Rohani säger också att regimen kommer ”svara upprorsmakare och lagbrytare”.

"Vår nation kommer att ta itu med den här minoriteten som skriker slagord mot lagen och människors önskemål och förolämpar revolutionens helighet och värderingar", skriver han i ett uttalande på sin officiella webbsida.

Protesterna började i landets näst största stad Mashhad i torsdags och handlade först om ekonomiska svårigheter och höjda priser i landet, men har därefter övergått till att riktas mot den islamiska regimen i sig.

De 200 gripna i Teheran uppges ha frihetsberövats redan i lördags enligt de iranska nyhetsbyråerna Isna och Fars.

Videomaterial som lagts ut på sociala medier sägs visa hur tusentals människor marscherar genom städerna Khorramabad, Zanjan och Ahvaz.

Ryktesspridning, reserestriktioner och bristen på medienärvaro har gjort det mycket svårt att få uppgifter bekräftade.

Trump: ”Iran misslyckas på alla nivåer”

USA:s president Donald Trump har vid ett flertal tillfällen de senaste dagarna uttryckt sitt stöd för de regimkritiska demonstranterna. Under nyårsdagen kommenterade han händelseutvecklingen återigen på Twitter och kritiserade avtalet mellan USA och Iran som hans företrädare slöt.

”Iran misslyckas på alla nivåer trots den usla deal de gjorde med Obamaadministrationen. Det stora iranska folket har varit förtryckta i många år. De hungrar efter mat och frihet. Irans mänskliga rättigheter och rikedomar plundras. DAGS FÖR FÖRÄNDRING!”

Publisert:

LÄS VIDARE