Kraftig explosion i bostadshus i Helsingborg – kvinna skadad

avGustaf Tronarp, Sebastian Laneby

En kraftig detonation inträffade i ett flerfamiljshus i Helsingborg på måndagsnatten.

En kvinna fördes till sjukhus – och polisens bombgrupp kallades till platsen.

– Det är kraftiga skador i trapphuset, men jag har inga uppgifter om vad som orsakat explosionen, säger presstalespersonen Anna Göransson.

1 av 5 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polis på plats efter en explosion i ett hus i centrala Helsingborg. En boende i fastigheten är allvarligt skadad och förd med ambulans till sjukhus.

Larmet inkom vid 00.58 natten mot tisdagen.

Då hade en kraftig smäll hörts inifrån ett flerfamiljshus i centrala Helsingborg och boende i fastigheten utrymde huset på eget initiativ.

– Det är en explosion i ett flerfamiljshus och en person är avförd med ambulans till sjukhus, säger Mikael Lindh, vakthavande befäl vid polisen i region Syd.

Kvinna skadad

Senare stod det klart att det var en kvinna som förts till sjukhus. Under natten uppgav polisen att hon var allvarligt skadad. På tisdagsmorgonen kom dock Region Skåne med beskedet att skadorna var lindriga.

Kvinnan bodde i huset. Enligt polisen finns det inte någon känd hotbild mot denne.

Ett område runt huset spärrades av. Polisens nationella bombskydd skickades till platsen. Även tekniker var där för att undersöka byggnaden.

Vad som sprängts är oklart.

– I nuläget kan jag inte säga vad som framkommit i den tekniska undersökningen. Arbetet kommer att fortsätta, säger Anna Göransson.

Ingen gripen

Explosionen orsakade stora skador i fastighetens trapphus. Vid 04.30-tiden kom beskedet att räddningstjänsten fattat beslut om att samtliga boende skulle evakueras.

I nuläget har ingen person gripits.

– Nej, än så länge finns ingen frihetsberövad i ärendet, säger Anna Göransson.

Polisen har inlett en förundersökning om grov allmänfarlig ödeläggelse och grov misshandel.

”Ser allvarligt på händelsen”

Patruller kommer att röra sig i området under tisdagen.

”Polis kommer också att fotpatrullera i området, och den som har uppgifter att lämna, eller känner oro, är välkomna att kontakta dem”, skriver myndigheten på sin hemsida, och fortsätter:

”Polisen ser allvarligt på händelsen och är tacksamma för alla iakttagelser i och omkring den aktuella platsen under kvällen och natten”.

Om du har information om händelsen går det också bra att ringa polisen 114 14.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott