Fem nålar - då sticker koliken

Publicerad:
Uppdaterad:

Försök med akupunktur har gett bra resultat på spädbarn med magknip

Akupunktur hjälper mot kolik.

Fem nålstick räcker i de flesta fall för att spädbarnen ska slippa sitt magknip visar försök på Mölnlycke vårdcentral.

Kolikbarnens hjärtskärande skrik är något av en mardröm.

Den lille är ofta inte mer än en till två veckor gammal då magplågan slår till och föräldrarna står många gånger maktlösa.

Mammorna tror det är deras fel

– Ofta vågar mammorna inte ens söka hjälp. De tror att det är deras eget fel att barnet skriker, säger barnmorskan Marianne Reinthal till tidningen Vårdfacket.

Hon är övertygad om att kolik går att bota.

Enligt hennes teori beror kolik på att nervsystemet som stimulerar tarmen är i obalans. Det gör att rörelserna i tarmen ökar, ringmusklerna stängs och maten stannar upp. När maten inte kommer vidare börjar den jäsa.

Smärtan uppstår då den jästa massan tänjer ut tarmväggen.

– Det gör lika ont som vid en hjärtinfarkt, säger hon och ger inte mycket för de Minifomdroppar barnavårdscentralerna rekommenderar.

– Visserligen minskar de ytspänningen i tarmen så att gasblåsorna slås sönder och barnen rapar bättre. Men det är inte säkert att koliken går över efter tre månader.

Akupunktur ger troligen snabbare lindring. Inom kort presenterar Marianne Reinthal en undersökning på 40 barn där hälften behandlats med akupunktur, hälften inte alls.

Fick fylla i daglig smärtskala

Föräldrarna fick under en vecka också fylla i en daglig smärtskala om skriktid, antal skriktillfällen och intensiteten i skriken.

Resultaten är ännu inte klara, men hon avslöjar att alla som fått akupunktur hittills åtminstone blivit bättre.

Nålen sätts i mjukdelarna mellan tummen och pekfingret och vrids om lite innan den dras ut igen. På så sätt ska nervändarna i handen stimuleras. Impulser går till ryggmärgen och vidare till det autonoma nervsystemet som påverkar tarmen att slappna av.

– I genomsnitt blir barnen bra efter fem gånger. Möjligtvis har några barn spontanläkt eftersom de kom lite väl sent, i vecka elva eller tolv, säger hon.

Marianne Reinthal tror att metoden blir godkänd inom några år.

Förhoppningen är att all vårdpersonal ska kunna utföra behandlingen.

Några sekunder löser krampen

Caroline Hougner

Publicerad: